Кнез Павле - Биографија - Кнез Павле рехабилитован - У Парламенту отворена изложба о краљевским намесницима

У Парламенту отворена изложба о краљевским намесницима

Председник Народне скупштине Републике Србије др Небојша Стефановић отворио је изложбу "Краљевски намесници (1934-1941)" у централном холу Дома Народне скупштине у четвртак, 12. септембра 2013. године. Изложбом су приказани Краљевско намесништво и историјске личности које су га сачињавале - кнез Павле Карађорђевић, др Раденко Станковић и др Иво Перовић - који су владали у име малолетног краља Петра II Карађорђевића у периоду од 1934. до 1941. године.

Председник Скупштине др Небојша Стефановић је овом приликом рекао да изложба "Краљевски намесници" представља праву прилику да се покаже поштовање према прошлости и да се она сагледа без предрасуда, истакавши да је ово "начин да поштујемо традицију и историју нашег народа и са историјске дистанце сагледамо улогу коју је намесничка влада имала". Нагласивши да би изложба требало да приближи једну епоху и савременике бурних историјских догађаја који се протежу од убиства суверена до почетка Другог светског рата, председник Парламента је поручио: "Прошле су деценије, читава епоха, предмети из свакодневне употребе који су пред нама данас представљају историјске експонате. Осуде, неразумевање, замењује заборав односно историјска дистанца. Међутим, ниједног дела историје се не треба одрицати."

Насловна страна
каталога изложбе
"Краљевски намесници"

Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада, изразио је задовољство што баш из Новог Сада - града који представља вишевековни епицентар српске културе - у главни град Србије долази величанствена изложба посвећена значајном историјском периоду: "Овом изложбом свакако доприносимо ближем разумевању међуратног периода наше историје, али је можда још важније што истичемо значај улоге појединца у времену које је претходило ратним збивањима. Тиме указујемо поштовање не само према једном историјском раздобљу, већ и према онима који су оставили дубок траг у српској историји."

Свечаном отварању изложбе "Краљевски намесници" присуствовала је и Њено Краљевско Височанство кнегиња Јелисавета Карађорђевић, кћерка кнеза Павла, која се најпре захвалила ауторки и организаторима изложбе, а затим осврнула на тешке историјске околности у којима је Краљевско намесништво обављало своју дужност:

Из каталога изложбе
"Краљевски намесници"

"Желим да са свима вама поделим своју велику радост: под куполом српске Народне скупштине, у Дому народних посланика, отвара се, ево, изложба о ономе што историја назива доба регентства. После убиства краља у Марсеју, три регента су примила одговорност за државу, овде су се, 11. октобра 1934., они заклели да ће очувати Југославију.

Мој отац, кнез Павле и намесници Станковић и Перовић прихватили су се немогуће мисије. Требало је очувати интегрално југословенство краља Александра и остварити неутралност земље у Европи, усред лудачких урлања немачког вође и његових присталица у Трећем рајху.

И скоро су били успели у томе. После започињања Другог светског рата Југославија се нашла у кљештима сила Осовине, без савезника, али и са непријатељима унутар својих граница. Војно, земља се није могла бранити. Под великим нацистичким притиском Југославија је приступила Тројном пакту и вештом дипломатијом тако добила гаранције за своју неутралност, у тренутку кад се Немачка припремала да нападне Русију.

Међутим, неки официри, нажалост Срби, погазили су своје заклетве, а неки цивили - политичари, издали су отаџбину. Енглези су пуч платили са 100 000 фунти. Југославија је 27. марта 1941.била увучена у рат. Мој отац је био ухапшен и спроведен у Београд. Војном свештенику је том приликом рекао: 'Јадни Срби, шта ће с њима бити?'.

Из каталога изложбе:
одликовања кнеза Павла

Српски народ је задесила највећа катастрофа у његовој историји, велика погибија, а после рата још и страховлада комуниста. Мој отац, кнез Павле је умро у изгнанству, регенти Станковић и Перовић су били мучени и уморени у комунистичком казамату.

Али ево, нема више Југославије коју је наш народ платио хекатомбом. Данас се Србија опет бори да преживи у новим светским ратним вихорима који прете миру и животима људи. Ова изложба је доказ да Србија истовремено трага и за истином о себи. Нећемо више бити 'јадни' када та истина буде свима јасна.

Вама који сте својим радом, знањем и добром вољом омогућили овај догађај, свима вама кажем једно велико - хвала."

Приликом отварања изложбе "Краљевски намесници" говориле су и Наталија Станковић, снаха намесника др Раденка Станковића, као и Гордана Петковић, ауторка поставке. Свечаности су присуствовале бројне личности из политичког, културног и јавног живота Србије, а међу њима и Оливер Антић, саветник председника Републике Србије Томислава Николића.

Из каталога изложбе:
Салон кнеза Павла у
Дому Народне скупштине

Изложба о краљевским намесницима представља наставак сарадње Народне скупштине Републике Србије и Музеја града Новог Сада.

Намера ауторке Гордане Петковић је била да се путем изложбе представи делатност Краљевског намесништва од његовог формирања у јесен 1934. године, после убиства краља Александра I Карађорђевића у Марсеју, до мартовских догађаја 1941. када је оно распуштено, као и да се посетиоцима прикажу и приближе личности самих намесника. На поставци је рађено две године, а краљевски намесници никада до сада нису били приказани на овај начин. Изложба на једном месту окупља фотографије, докуменате, списе, предмете и портрете кнеза Павла Карађорђевића, др Раденка Станковића и др Иве Перовића.

Из каталога изложбе:
Лични предмети кнеза Павла Карађорђевића

Грађани ће у оквиру манифестације "Дани европске баштине", током два викенда, 21. и 22. септембра, као и 28. и 29. септембра, имати прилику да уз стручно вођење обиђу изложбу "Краљевски намесници (1934-1941)", уз претходно пријављивање у Туристичкој организацији Београда. Народна скупштина ће такође омогућити обилазак поставке и радним данима у периоду до 5. октобра, а заинтересовани грађани обавезно треба да се пријаве на на адресу едукација@парламент.рс или путем телефона Групе за едукацију (011/3026-273), и то најкасније један дан пре жељене посете, како би се формирале групе и одредили термини обиласка.

Сазнајте више...

- Биографија кнеза Павла Карађорђевића
- Изложба Краљевски намесници" отворена у парламенту (ТАНЈУГ, 12.9.2013.)
- "Краљевски намесници" у Скупштини (РТС, 12.9.2013.)
- Отворена изложба "Краљевски намесници" (Блиц, 12.9.2013.)

Мапа сајта
Copyright © 2008, 27. mart. All rights reserved.