Pokrovitelj


Film


Knjige o 27. martu


Ostale knjige...

Rehabilitacija


Sahrana na Oplencu


Godišnjica


Saznajte više...


- Истина о 27. марту у Тителу (4. јул 2011.)

- Промоција књиге у вршачкој Градској библиотеци (18. март 2010.)

- Принцеза на ФПН (Гостовање принцезе Јелисавете и аутора књиге на Факултету политичких наука у Београду)

Истина о 27. марту: Приказ књиге (Кишобран, април 2008.)

Историјски извори - Штампани извори - Истина о 27. марту

Истина о 27. марту

Миодраг Јанковић, Вељко Лалић


Меки повез, 257 страна,
српски језик, ћирилица

UNA Press
Београд, 2007.
ISBN 978-86-86791-03-0

Завирите у књигу - прочитајте прво поглавље!

О књизи

Књига „Кнез Павле, истина од 27. марту" настала је на основу личне архивске збирке ЊКВ Кнеза Павла Карађорђевића која се чува на Колумбија универзитету (САД) и која је пре две године, искључивим залагањем ЊКВ Кнегиње Јелисавете Карађорђевић, стигла у Београд. Историчари су нових 12.000 докумената назвали „тренутком у којем се мења историја једног народа" (директор Архива Југославије Миладин Милошевић), а са дозволом Кнегиње Јелисавете Карађорђевић, историчар Миодраг Јанковић и новинар Вељко Лалић добили су право да први истражују Архив.

На основу нових докумената кренуо је фељтон у најтиражнијем српском листу „Вечерње новости". Тираж новина скочио је за читавих 20.000, што је показало колико је интересовање за овај период српске историје.

Јанковић и Лалић у исто време почели су писање књиге. Правећи је као модеран историјски трилер, они су често сувопарне податке, контрадикторном методом укрштали са свим расположивим подацима - свом документацијом доступном у српским архивима, управо ослобођеним архивама тајне полиције, као и комплетном емигрантском и домаћом историјском грађом.

На крају је настала књига „Кнез Павле, истина о 27. марту" која је за неколико недеља буквално планула у тиражу од 20.000 (У Србији са седам милиона становника тиражи бестселера крећу се око 3.000, нпр. „Име руже", Умбрета Ека). Доштампано је још 10.000 књига, све новине су објављивале велике рубрике и коментаре, аутори су гостовали на готово свим ТВ и радио станицама, а државна телевизија је неколико месеци снимала документарну емисију која је увелико најављивана и приказана 27. марта 2008.

Први пут од како је 27. марта 1941. године извршен пуч и Југославија уведена у Други светски рат, у овој књизи се откривају околности и чињенице које су дуго биле скриване од очију јавности. Аутори се не баве само разобличавањем фалсификата које је починила домаћа историјографија у служби титоистичке идеологије већ нам казују много тога о незрелости политичке елите која је српску државу у XX веку водила из бродолома у бродолом, у историјску катастрофу неописивих размера.

У жижи интересовања није само кнез Павле Карађорђевић, први краљевски намесник, први човек југословенске краљевине између 9. октобра 1934. и 27. марта 1941. године, већ и сви остали протагонисти - пучисти и њихови домаћи и страни помагачи.

Књига је представљена и на Факултету политичких наука где је уврштена као обавезна литература у два предмета. И војска је 27. марта позвала ауторе да одрже велико предавање за официре и војнике.

Интересовање је исказано и у суседним земљама, са највећим словеначким издавачем довршавају се преговори око превода на словеначки, а обављени су разговори и око пласмана на руско и америчко тржиште.

Јер, књига осим веома важних докумената који показују како се за један дан распала једна велика европска земља, нуди и неколико релевантних података за светску историју. Посебно ону која се занима за стално нестабилни Балкан.

О ауторима

Вељко Лалић (31)

Дипломирани новинар, уредник у најтиражнијем српском листу „Вечерње новости", најмлађи добитник годишње награде „Новости" и Удружења новинара Србије у историји. Аутор 12 историјских фељтона.


Миодраг Јанковић (61)

Књижевник, новинар, публициста. Рођен 14. 02. 1947. у Београду.

Nationalité française
Maitrise ès Lettres
Doctorat en Histoire

Аутор 12 књига.

Сазнајте више...

Срећко Јовановић: Сноп светлости из другог угла (Поговор књизи Истина о 27. марту)

Полемика о књизи у дневном листу Политика

Кнез Павле и истина о 27. марту (27. март 2008.)

"Новооткривене истине" о 27. марту (7. април 2008.)

Ћутање о кнезу Павлу (15. април 2008.)

Чекајући следбенике (15. април 2008.)

Историја, а не политика (22. април 2008.)

Колективна апотеоза професору (25. април 2008.)

Mapa sajta
Copyright © 2008, 27. mart. All rights reserved.