Кнез Павле - Биографија - Кнез Павле рехабилитован

Кнез Павле рехабилитован

Кнез Павле Карађорђевић коначно рехабилитован

www.princesselizabeth.org
15.12.2011.

Виши суд у Београду рехабилитовао је кнеза Павла Карађорђевића, некадашњег намесника Краљевине Југославије. Решење о рехабилитацији, на 15 куцаних страна, потписала је судија Весна Џелетовић-Цуцић, а њиме је поништена одлука Државне комисије из септембра 1945.године, којом је кнез Павле проглашен ратним злочинцем и одузета су му сва грађанска права и имовна у земљи. Чином рехабилитације поништене су све правне последице наведене одлуке, укључујући и казну конфискације имовине. Судско решење је достављено адвокату принцезе Јелисавете Карађорђевић, кћерке кнеза Павла, која је поднела захтев за рехабилитацију свог оца пре три и по године.

Даље...

Одлука о проглашењу кнеза Павла Карађорђевића ратним злочинцем

Одлука о проглашењу бившег краљевског намесника Павла Карађорђевића ратним злочинцем и народним непријатељем и о конфисковању његове имовине, коју је 17. септембра 1945. године донела Државна комисија за утврђивање злочина окупатора и њихових помагача.

Даље...

Пресуда о рехабилитовању кнеза Павла

Пресуда којом је 28. новембра 2011. године Виши суд у Београду рехабилитовао кнеза Павла Карађорђевића, тј. ПОНИШТИО Одлуку Државне комисије за утврђивање злочина окупатора и њихових помагача Ф. бр. 3572 од 17.9.1945. године, и ништавим прогласио све правне последице наведене одлуке, укључујући и казну конфискације имовине, а кнеза Павла прогласио неосуђиваним.

Кликните овде да прочитате текст пресуде у целини.

Правда

ПИШЕ: Миодраг Јанковић

Поништена је, ето, Одлука државне комисије за утврђивање злочина окупатора и њихових помагача којом је 17. септембра 1945. године, кнез Павле Карађорђевић проглашен за ратног злочинца. Одлуку је потписао тада чувени борбени марксиста, др Душан Недељковић, професор, проректор Београдског универзитета и потоњи академик. Ево, 66 година после ове бесрамности, Виши суд у Београду је Одлуку прогласио ништавном.

Реч је о значајном догађају за историју Србије. Ниједан српски владар у нашој новијој повести није био толико омрзнут и оцрњен у народу као што је то до јуче био кнез Павле.

Даље...

Београђанин за сва времена

ПИШЕ: Миодраг Јанковић

Савршен, идеалан, узорити Београђанин, казаће неко, онај коме би требало писати апотеозу, не постоји, јер, свет је само представа, а заиста битише само посматрач, субјективни идеалиста - писац који машта, уображава. У Роману о Лондону, говорећи већ на почетку дела о свету у коме живимо, Милош Црњански вели: "То је, кажу, нека врста велике, чудновате, позорнице, на којој сваки, неко време, игра своју улогу. А затим силази са сцене, да се на њој више не појави. Никада, - никогда". Београд је, уистину, једна "чудновата позорница" - идеограм Србије. Као да се кинеским писмом, у времену, на плаштаници времена, самим Београдом исписују неке загонетке, па се ономе који разуме то писмено дају и одгонетке лепе Србије - велике тајне.

Даље...

Павле Карађорђевић веровао у истину о Тројном пакту

ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ, 16.12.2011.
ПИШУ: В. Таловић - М. Марковић

Кнез Павле Карађорђевић, који је после рата осуђен за издају, у изгнанству ретко говорио о политици. Момчило Павловић: Кнез заслужује достојно место у нашој историји...

Даље...

У светској уметности оставио термин „Београд тридесетих"

PRESS, 17. 12. 2011
ПИШЕ: Миодраг Јанковић

Иницијатива Pressa - Улица за кнеза Павла ... Да ли је исправно да један од највећих српских мецена нема никакво обележје? Кнез Павле Београду је поклонио европски музеј какав никада, ни пре ни после тога није имао. У његово време отворени су сајмиште, Скупштина, једини мост преко Дунава, највредније грађевине и споменици...

Даље...

Кнегиња Јелисавета прва потписала иницијативу Press-а

PRESS, 20.12.2011.
ПИШЕ: Виолета Недељковић

Акција Pressa: Име улице, трга или парка по кнезу Павлу Карађорђевићу... Потписом кнегиње Јелисавете Карађорђевић јуче је, на иницијативу Pressa, почела велика акција прикупљања потписа да једна улица, трг или парк добије име по највећем београдском мецени, кнезу Павлу Карађорђевићу.

Даље...

Антић: Да се одужимо човеку са визијом

PRESS, 22.12.2011.
ПИШЕ: Виолета Недељковић

Професор Правног факултета у Београду Оливер Антић јуче је потписао иницијативу Pressa да улица, трг или парк добије име по кнезу Павлу Карађорђевићу. Антић каже да му је част што је био на челу правног тима који се изборио да највећи европејац и космополита међу српским владарима, који је од београдске касабе направио метрополу, коначно буде рехабилитован.

Даље...

Председник Борис Тадић подржао иницијативу Press-a

Магазин "Недељник", додатак дневног листа "Press", 11. јануара 2012. године објавио је интервју с Борисом Тадићем, у коме је Председник Србије подржао иницијативу да Пионирски парк (3 hа) у Београду буде преименован у Парк кнеза Павла.

Даље...

Фељтон о кнезу Павлу

Историчар и књижевник Миодраг Јанковић, уредник сајта "27. март", аутор је фељтона о животу кнеза Павла Карађорђевића, а дневни лист "Вечерње новости" објављује скраћену верзију ових текстова од 20. децембра 2011. године.

На овој страници можете прочитати текстове господина Јанковића у изворном облику.

Даље...

"Тајмс": Кнез Павле је заслужено рехабилитован

PRESS, 29.1.2012.

Британски "Тајмс" посветио је велики чланак кнезу Павлу Карађорђевићу и његовој недавној рехабилитацији, уз закључак да кнез Павле није био предодређен за политичке контроверзе које су га пратиле.

Даље...

У Парламенту отворена изложба о краљевским намесницима

Председник Народне скупштине Републике Србије др Небојша Стефановић отворио је изложбу "Краљевски намесници (1934-1941)" у централном холу Дома Народне скупштине у четвртак, 12. септембра 2013. године. Изложбом су приказани Краљевско намесништво и историјске личности које су га сачињавале - кнез Павле Карађорђевић, др Раденко Станковић и др Иво Перовић - који су владали у име малолетног краља Петра II Карађорђевића у периоду од 1934. до 1941. године.

Даље...

Сазнајте више...

Мапа сајта
Copyright © 2008, 27. mart. All rights reserved.