Кнез Павле - Биографија - Сахрана на Опленцу - Премијера документарног филма МИРИС БОСИЉКА

Премијерно приказан документарни филм о постхумном повратку кнеза Павла у отаџбину

Документарни филм “Мирис босиљка”, посвећен полагању посмртних остатака кнеза Павла, кнегиње Олге и кнежевића Николе Карађорђевића у породичну крипту на Опленцу и историјском помирењу кнеза Павла и српског народа, премијерно је приказан у пуној Дворани Југословенске кинотеке у Београду у среду, 27. марта 2013. године. Датум за прво приказивање овог филмског остварења, снимљеног у продукцији Фондације “Милан Ђоковић”, није одабран нимало случајно: реч је о дану у коме је навршена 72. годишњица од демонстрација и пуча који су кнеза Павла и његову породицу отерали у изгнанство, а Краљевину Југославију гурнули у страдања II Светског рата.

Кнез Павле се за живота није вратио у своју отажбину, али је кнегиња Јелисавета пуних 25 година настојала да скине љагу са његовог имена: прикупљала је документа по архивама, иницирала писање о 27. марту, неуморно радила на праведном вредновању улоге кнеза Павла у историји Србије XX века, што је крајем 2011. године исходовало судском рехабилитацијом Кнеза и поништавањем одлуке из 1945. године којом је проглашен ратним злочинцем. Недуго потом, посмртни остаци кнеза Павла, кнегиње Олге и кнежевића Николе ексхумирани су са гробља у Швајцарској, пренети у Србију и 6. октобра 2012. године, уз највише државне почасти, сахрањени на Опленцу, што је забележено и филмом Фондације “Милан Ђоковић”.

Свечаном приказивању филма “Мирис босиљка” присуствовали су: Њ.К.В. кнегиња Јелисавета Карађорђевић, Њ.К.В. Престолонаследник Александар II Карађорђевић, принцеза Катарина и принчеви Петар и Филип, Његово преосвештенство епископ ремезијански г. Андреј, Протојереј-ставрофор Петар Лукић, старешина Саборне цркве у Београду, представници Владе Републике Србије, Војске и Жандармерије, чланови дипломатског кора, као и бројне личности из јавног и културног живота Србије.

Душан Ђоковић, управитељ Фондације “Милан Ђоковић”, поздравио је публику пре самог почетка филмске пројекције следећим речима:

“Ваша височанства, поштована и драга кнегињо Јелисавета Карађорђевић,

дубоко уважени изасланиче Његове светости патријарха српског господина Иринеја, који је благословио овај догађај,

преосвећени владико Андреј, часни оци, уважени представници Председништва Србије, уважени министри Владе Републике Србије, представници Војске и Жандармерије Републике Србије, уважене даме и господо,

Наша заједничка кнегиња Јелисавета Карађорђевић указала је поверење Фондацији ‘Милан Ђоковић’ као извршном продуценту документарног пројекта ‘Мирис босиљка’.

Југословенска кинотека нам је пружила могућност да на данашњи дан, 27. март, обележимо овај датум у својим сећањима, као последњи дан када су кнез Павле Карађорђевић, кнегиња Олга и кнежевићи Александар, Никола и кнегиња Јелисавета одлуком пучиста напустили тло Југославије, да би се после година изгнанства, година Кнегињине борбе за њихову рехабилитацију, вратили прошле, 2012. године, уз велику подршку Републике Србије, у свој вечни дом, у крипту Цркве Светог Ђорђа на Опленцу.

Овај документарни филм посвећен је овом догађају и њиме изражавамо велику захвалност свима који су допринели да овај историјски и цивилизацијски чин обогати историју српског народа и као такав буде препознат широм света.

Присутној поштованој публици, која је својим залагањем допринела значају овог догађаја, посвећујемо ову пројекцију.”

Кнегиња Јелисавета захвалила се господину Ђоковићу и присутним гостима: “Драги Душане, захваљујући Вама и Фондацији, вечерас ћемо гледати филм о једном историјском догађају који је за мене веома важан и леп, филм који до сада ни ја нисам видела. Знам колико сте љубави, труда и времена уложили, и на томе сам јако захвална. Драги гости, драги пријатељи, срећна сам што сте вечерас са нама и што ћемо заједно поделити ово искуство. Хвала вам.”

Академски сликар Драган Стојков овом приликом је кнегињи Јелисавети поклонио портрет кнеза Павла, урађен по Кнежевој фотографији начињеној по завршетку студија на Оксфорду.

Документарни филм “Мирис босиљка” настао је у продукцији Фондације “Милан Ђоковић”, по сценарију и у режији Драгана Елчића, редовног професора Телевизијске режије на Академији уметности у Београду. Текстове Петра Петровића Његоша, Јована Дучића, Ивана Црнојевића, Исидоре Секулић и Николе Петровића говорили су Биљана Ђуровић и Небојша Дугалић. Сниматељи су били Немања Петровић и Велимир Лукић; монтажу и графичку обраду потписао је Ненад Јуришић; сниматељ звука је био Томислав Јанковић, а звук су обрадили Никола Цвијановић и Зоран Петковић; постпродукцију су радили кућа “Cinnamon” и Ивица Виденовић; организатор је била Светлана Ђоковић. У филму су коришћена музичка дела композитора Драшка Јанковића и Светислава Божића. Стручни консултанти на филму су били Душанка Суботић Хомен, Сава Мирић и протојереј ставрофор Петар Лукић.

Фонд „Милан Ђоковић“ основан је 21. октобра 2004. године у Београду. Називајући нову институцију именом Милана Ђоковића, оснивачи нису имали на уму само неговање успомене на рад и драгоцено стваралаштво овог великана српске културе, већ су се – пратећи његов траг – определили и да учине значајне напоре на свеобухватном унапређењу културе, просвете и науке на домаћим просторима. Фонд је 2012. године прерастао у Фондацију “Милан Ђоковић”.

Фондација своје деловање остварује, у највећој мери, на плану образовања, кроз подршку уметничким подухватима и научно-истраживачком раду у области наука о уметностима. Организујући семинаре, трибине, округле столове и друге стручне и научне скупове, помажући талентоване студенте основних, дипломских и докторских студија који своје место проналазе у домену културе и науке, отварајући им могућност да своја искуства размене са колегама у земљи и иностранству – Фондација суштински доприноси побољшању универзитетске наставе у пољима Уметности и Друштвено-хуманистичких наука.

Посебну вредност Фондације „Милан Ђоковић“ представља њена издавачка делатност, која до данас обухвата читав низ пажљиво одабраних и брижљиво припремљених дела у области позоришне и филмске уметности. Ове књиге нису намењене само љубитељима и познаваоцима, већ могу бити и вредни извори знања на студијским програмима свих факултета који образују будуће професионалце у култури и медијима. Фондација такође предвиђа и објављивање дипломских, мастер и докторских радова најталентованијих студената и младих научника, монографија, стручних радова и тематских истраживања, зборника радова и разноврсних студија, а учествује и у продукцији позоришних представа, музичких, филмских, телевизијских и дигиталних мултимедијалних остварења.

Сазнајте више...

Мапа сајта
Copyright © 2008, 27. mart. All rights reserved.