Pokrovitelj


Film


Knjige o 27. martu


Ostale knjige...

Rehabilitacija


Sahrana na Oplencu


Godišnjica


Saznajte više...


Бошко Н. Костић: Официри, пучеви и политичари
- Живко Аврамовски: Британци о Краљевини Југославији - 1939-1941 (одабрани документи)
- Сведочење Николе Губарева: Генералштаб радио за Италијане (Press, 16.11.2008.)
- Сведочење Николе Губарева: "Луфтханза", централа Гестапоа (Press, 02.11.2008.)

Историјски извори - Штампани извори - Др Давид Албала

Др Давид Албала -
Специјални делегат при
Југословенском
Краљевском посланству
у Вашингтону
1939-1942

Приредио:
др Ђорђе Н. Лопичић

Српски језик, ћирилица
190 страна

Теовид,
едиција "Јелисавета"
Београд, 2010.
ISBN 978-86-83395-27-9

О књизи

ТАЈНА МИСИЈА ИЗАСЛАНИКА КНЕЗА ПАВЛА У ВАШИНГТОНУ

Ово је једна вредна и врло занимљива књига, па и за оне читаоце које историја Србије уопште не занима. Др. Ђорђе Н. Лопичић је сакупио материјал који је био дуго година заборављен у Архиву Југославије, заборављен од историчара, специјалиста за период између два светска рата.

Реч је о узбудљивој мисији у САД једног београдског Јеврејина, великог ционисте, борца за јеврејску и српску слободу: др Давида Албале (1886-1942).

Оно што најпре привлачи пажњу је податак да је др Давид Албала уживао велико поверење ЊКВ кнеза Павла, који га је радо примао у Белом двору и са њим водио разговоре како о уметности, тако и о политици. Ретки су људи из београдске средине које је Кнез уважавао и позивао, људи којима је Кнез веровао и које је, кад би то захтевао државни интерес, могао отпослати у поверљиву мисију. Др Албала је био високо образован човек, Европејац, врло утицајан у јеврејским круговима, говорио је неколико светских језика и разумљиво је зашто га је Кнез ценио и зашто је њега Кнез изабрао за мисију «последње наде» у САД.

Књига др Ђорђа Н. Лопичића нам открива да је кнез Павле желео да купи оружје како би се Краљевина Југославија могла бранити од агресора и јасно показује да кнез Павле није имао симпатије за Хитлерову Немачку, како га је приказала историја Југославије коју су писали Британци, српски и југословенски комунисти, већ да је веровао у снагу демократског света и изнад свега био спреман да све жртвује за слободу своје земље и српског народа.

Истовремено, поверљиви извештаји др Албале су и својеврстан приручник како се лобира за нашу ствар у САД и какве личности то могу обављати. Политичари и утицајни људи у Вашингтону и Њујорку које среће др Албала нису маргиналци, већ особе из самог врха ондашње америчке политичке сцене. Др Албала тражи кредите да би Југославија купила оружје, али и прецизно обавештава министра иностраних послова Цинцар-Марковића и кнеза Павла о свему што је значајно у спољној политици САД која се тада, 1940. године, још увек држи свог изолационизма, наравно, пружајући безрезервну подршку Великој Британији.

Британци су упознати са напорима кнеза Павла да очува неутралност Краљевине Југославије али и да се оружјем брани, ако затреба, но, гордом Албиону то неће засметати да организује и плати пуч од 27. марта 1941. године. Сасвим хладнокрвно ће Енглеска и САД, због својих тренутних интереса, гурнути српски народ у нечувено страдање и погибију, без много скрупула ће после Другог светског рата дати комунистима право да над Србима спроведу србофобичне одлуке Петог конгреса Коминтерне из 1924. и IV конгреса КПЈ (Дрезден), 1928. године.

Мисија др Албале нам, ево, даје увид и у карактер Великих сила, повод да се размишља о наивности наших политичких елита које често своје фасцинације Лондоном, Вашингтоном или Москвом претпостављају добробити српског национа.

Треба истаћи, да и ова документа јасно сведоче о страшној усамљености кнеза Павла Карађорђевића, о очајничким покушајима које он предузима да се земља сачува од пропасти, свесно излажући себе и своју породицу највећој опасности.

Коб српске историје је одредила кнезу Павлу изгнанство, пораз, срамоту, великог српског кнеза су, напокон, комунисти прогласили и за ратног злочинца да би му Британци, којима је толико веровао, на крају цинично вратили право да опет живи у Европи и слободно посећује своје пријатеље и рођаке плаве крви у Енглеској.

Нове власти у Србији га још увек нису рехабилитовале. Ти левичари из југословенске епрувете, «деца комунизма», заузети су својим «финалним обрачуном» са српским народом и не желе да кнез Павле буде схваћен као идеал државника који је Србији потребан.

Миодраг Јанковић

Књигу о специјалној мисији др Давида Албале можете набавити на следећој локацији:

- Књижара "Иницијал"
Кнез Михаилова бр. 35, Београд
Тел: 011/263-92-32, 011/263-03-35
E-mail: inicijal@sezampro.rs

Сазнајте више...

- Др Ђорђе Н. Лопичић: Предговор књизи Др Давид Албала - Специјални делегат при Југословенском Краљевском посланству у Вашингтону 1939-1942

- Миодраг Јанковић: Беседа на промоцији књиге у Министарству спољних послова Републике Србије (20.4.2011.)

- Миодраг Јанковић: Беседа на промоцији књиге у Задужбини Илије М. Коларца (29.10.2010.)

- Миодраг Јанковић: Беседа на промоцији књиге у Јеврејском центру за културу и уметност (25.12.2010.)

- ФОТОГРАФИЈЕ са промоције књиге у Јеврејском центру за културу и уметност (25.12.2010.)

- ВИДЕО СНИМАК промоције књиге у Јеврејском центру за културу и уметност (25.12.2010.)

Mapa sajta
Copyright © 2008, 27. mart. All rights reserved.