Кнез Павле - Биографија - Сахрана на Опленцу - Сахрана кнеза Павла на јесен на Опленцу

Сахрана кнеза Павла на јесен на Опленцу

PRESS, 23.3.2012.
ПИШЕ: Слађана Вукашиновић

Сви Карађорђевићи на Опленцу - Влада формирала организациони одбор за пренос посмртних остатака...

Црква Светог Ђорђа на Опленцу
Црква Светог Ђорђа на Опленцу

Председник Србије Борис Тадић биће на челу Организационог одбора за ексхумацију и пренос посмртних остатака чланова породице Карађорђевић у породичну крипту цркве Светог Ђорђа на Опленцу, саопштила је јуче Влада Србије.

Овим ће бити омогућено исправљање историјске неправде која је нанета породици Карађорђевић, али ће поступак пребацивања посмртних остатака по свему судећи ићи у неколико фаза. Наиме, идеја која је стигла од престолонаследника Александра Карађорђевића да држава омогући да се посмртни остаци свих чланова породице, чији су гробови расути по целом свету, заједно у једном дану пренесу на Опленац није изводљива и инсистирање на томе значило би да се читава ствар поново одложи на неодређено време. Због тога ће, како смо сазнали, на Опленцу на јесен прво бити организована сахрана кнеза Павла.

Јелисавета: Нећу више да чекам

Његова ћерка принцеза Јелисавета Карађорђевић прва је покренула иницијативу за пренос посмртних остатака својих родитеља и брата, и инсистира да се то обави што пре.

Гробови расути по свету

Краљица Марија сахрањена је у Фрогмору у Великој Британији, краљ Петар II у Либертвилу у САД, краљица Александра у Атини, краљевић Андреј у САД, кнез Павле у Швајцарској, кнегиња Олга у Паризу, а кнежевић Никола у Великој Британији.

Према речима Срећковића, Влада овом одлуком показује да је "данашња Србија спремна да стави тачку на прошлост и идеолошке поделе које су оставиле велике последице по наш народ".

- Одлука Владе за мене је нешто најлепше што сам чула и драго ми је што су моја упорност и стрпљење уродили плодом. Држава је овом одлуком исправила историјску неправду, међутим, ја нећу дозволити да се због других чланова породице ствар одлаже у недоглед, јер је све договорено за октобар. Не знам да ли су разрешени проблеми са извршиоцем тестамента краља Петра II Евом Маријом Карађорђевић и да ли је краљица Елизабета дала пристанак за ексхумацију краљице Марије. Уколико то није завршено, онда је и процес преноса неизвестан, а ја неизвеснот више не могу да поднесем - каже принцеза Јелисавета Карађорђевић.

Она додаје да је била изузетно стрпљива и да је формирањем одбора држава показала да се њено стрпљење исплатило.

- Због одлуке комуниста мој отац је патио читавог живота, међутим држава Србија му је омогућила да најзад почива у својој земљи и њему ће се тако остварити највећа жеља, да се врати у своју Србију, жив или мртав, како је говорио - истиче принцеза.

Члан Крунског савета Душан Бабац, који је и члан Владиног одбора, ипак сматра да би појединачно враћање посмртних остатака било банално и да не би добило на значају какав заслужује овакав чин.

Техничке препреке

Борис Тадић на челу одбора

Уз председника Бориса Тадића, у Одбору су министар дијаспоре Срђан Срећковић, министар културе Предраг Марковић, државни секретар у Министарству правде Слободан Хомен, посланик Срђан Миливојевић, академик Драгољуб Живојиновић, владика шумадијски Јован, члан Крунског савета Душан Бабац, кнегиња Јелисавета Карађорђевић, професор Факултета политичких наука Слободан Марковић, амбасадор у Француској Душан Батаковић, амбасадор у Америци Владимир Петровић, амбасадор у Швајцарској Милан Ст. Протић, Војислав Павловић из Балканолошког института и историчар Бојан Димитријевић.

- Престолонаследник Александар Карађорђевић сматра да су јединство државе и породице у том историјском чину веома важни. Што се тиче правних препрека, неке су на прагу да се реше јер је Александар обавио разговор са краљицом Елизабетом. Она је спремна да помогне уколико и од државних органа то буде затражено. Такође, мислим и да су проблеми око краља Петра II решиви. Најважније је да се подел превазиђу и да овај чин буде тачка спајања и породице и државе - каже Бабац за Press.

Историчар Слободан Марковић каже да је формирање Одбора за пренос посмртних остатака Карађорђевића изузетно важна државна одлука српске владе али и он, као и принцеза, упозорава да се морају превазићи правно-техничке препреке око преноса посмртних остатака краља Петра II и краљице Марије.

- Симболички би било добро да се сви сахране у истом дану на Опленцу, јер су свима истог дана узели и држављанство и имовину. Међутим, треба проверити да ли је и како то изводљиво. Уколико није, онда не треба одлагати већ поодмаклу процедуру око преноса и ексхумације кнеза Павла и његове Породице. Смартрам да пошто је држава показала јединство у овом процесу, то треба да уради и породица - истиче за Press Марковић.

(Текст је објављен у дневном листу Press 23. марта 2012. године.)
Мапа сајта
Copyright © 2008, 27. mart. All rights reserved.