Knez Pavle - Biografija - Sahrana na Oplencu - Sahrana kneza Pavla na jesen na Oplencu

Sahrana kneza Pavla na jesen na Oplencu

PRESS, 23.3.2012.
PIŠE: Slađana Vukašinović

Svi Karađorđevići na Oplencu - Vlada formirala organizacioni odbor za prenos posmrtnih ostataka...

Crkva Svetog Đorđa na Oplencu
Crkva Svetog Đorđa na Oplencu

Predsednik Srbije Boris Tadić biće na čelu Organizacionog odbora za ekshumaciju i prenos posmrtnih ostataka članova porodice Karađorđević u porodičnu kriptu crkve Svetog Đorđa na Oplencu, saopštila je juče Vlada Srbije.

Ovim će biti omogućeno ispravljanje istorijske nepravde koja je naneta porodici Karađorđević, ali će postupak prebacivanja posmrtnih ostataka po svemu sudeći ići u nekoliko faza. Naime, ideja koja je stigla od prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića da država omogući da se posmrtni ostaci svih članova porodice, čiji su grobovi rasuti po celom svetu, zajedno u jednom danu prenesu na Oplenac nije izvodljiva i insistiranje na tome značilo bi da se čitava stvar ponovo odloži na neodređeno vreme. Zbog toga će, kako smo saznali, na Oplencu na jesen prvo biti organizovana sahrana kneza Pavla.

Jelisaveta: Neću više da čekam

Njegova ćerka princeza Jelisaveta Karađorđević prva je pokrenula inicijativu za prenos posmrtnih ostataka svojih roditelja i brata, i insistira da se to obavi što pre.

Grobovi rasuti po svetu

Kraljica Marija sahranjena je u Frogmoru u Velikoj Britaniji, kralj Petar II u Libertvilu u SAD, kraljica Aleksandra u Atini, kraljević Andrej u SAD, knez Pavle u Švajcarskoj, kneginja Olga u Parizu, a knežević Nikola u Velikoj Britaniji.

Prema rečima Srećkovića, Vlada ovom odlukom pokazuje da je "današnja Srbija spremna da stavi tačku na prošlost i ideološke podele koje su ostavile velike posledice po naš narod".

- Odluka Vlade za mene je nešto najlepše što sam čula i drago mi je što su moja upornost i strpljenje urodili plodom. Država je ovom odlukom ispravila istorijsku nepravdu, međutim, ja neću dozvoliti da se zbog drugih članova porodice stvar odlaže u nedogled, jer je sve dogovoreno za oktobar. Ne znam da li su razrešeni problemi sa izvršiocem testamenta kralja Petra II Evom Marijom Karađorđević i da li je kraljica Elizabeta dala pristanak za ekshumaciju kraljice Marije. Ukoliko to nije završeno, onda je i proces prenosa neizvestan, a ja neizvesnot više ne mogu da podnesem - kaže princeza Jelisaveta Karađorđević.

Ona dodaje da je bila izuzetno strpljiva i da je formiranjem odbora država pokazala da se njeno strpljenje isplatilo.

- Zbog odluke komunista moj otac je patio čitavog života, međutim država Srbija mu je omogućila da najzad počiva u svojoj zemlji i njemu će se tako ostvariti najveća želja, da se vrati u svoju Srbiju, živ ili mrtav, kako je govorio - ističe princeza.

Član Krunskog saveta Dušan Babac, koji je i član Vladinog odbora, ipak smatra da bi pojedinačno vraćanje posmrtnih ostataka bilo banalno i da ne bi dobilo na značaju kakav zaslužuje ovakav čin.

Tehničke prepreke

Boris Tadić na čelu odbora

Uz predsednika Borisa Tadića, u Odboru su ministar dijaspore Srđan Srećković, ministar kulture Predrag Marković, državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen, poslanik Srđan Milivojević, akademik Dragoljub Živojinović, vladika šumadijski Jovan, član Krunskog saveta Dušan Babac, kneginja Jelisaveta Karađorđević, profesor Fakulteta političkih nauka Slobodan Marković, ambasador u Francuskoj Dušan Bataković, ambasador u Americi Vladimir Petrović, ambasador u Švajcarskoj Milan St. Protić, Vojislav Pavlović iz Balkanološkog instituta i istoričar Bojan Dimitrijević.

- Prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević smatra da su jedinstvo države i porodice u tom istorijskom činu veoma važni. Što se tiče pravnih prepreka, neke su na pragu da se reše jer je Aleksandar obavio razgovor sa kraljicom Elizabetom. Ona je spremna da pomogne ukoliko i od državnih organa to bude zatraženo. Takođe, mislim i da su problemi oko kralja Petra II rešivi. Najvažnije je da se podel prevaziđu i da ovaj čin bude tačka spajanja i porodice i države - kaže Babac za Press.

Istoričar Slobodan Marković kaže da je formiranje Odbora za prenos posmrtnih ostataka Karađorđevića izuzetno važna državna odluka srpske vlade ali i on, kao i princeza, upozorava da se moraju prevazići pravno-tehničke prepreke oko prenosa posmrtnih ostataka kralja Petra II i kraljice Marije.

- Simbolički bi bilo dobro da se svi sahrane u istom danu na Oplencu, jer su svima istog dana uzeli i državljanstvo i imovinu. Međutim, treba proveriti da li je i kako to izvodljivo. Ukoliko nije, onda ne treba odlagati već poodmaklu proceduru oko prenosa i ekshumacije kneza Pavla i njegove Porodice. Smartram da pošto je država pokazala jedinstvo u ovom procesu, to treba da uradi i porodica - ističe za Press Marković.

(Tekst je objavljen u dnevnom listu Press 23. marta 2012. godine.)
Mapa sajta
Copyright © 2008, 27. mart. All rights reserved.