Кнез Павле - Биографија - Сахрана на Опленцу - Основан Одбор за пренос посмртних остатака Карађорђевића

Основан Одбор за пренос посмртних остатака Карађорђевића

ПОЛИТИКА, 22.3.2012.
ПИШЕ: Ј. Чалија

Кнез Павле Карађорђевић биће сахрањен до јесени на Опленцу

Влада Србије донела је на јучерашњој седници одлуку о образовању Организационог одбора за ексхумацију и пренос посмртних остатака седморо Карађорђевића у породичну гробницу на Опленцу. На челу одбора је председник Србије Борис Тадић, а чланови су представници владе, Крунског савета, Српске академије наука и уметности (САНУ), Српске православне цркве, историчари, амбасадори Србије у земљама у којима је сахрањено седморо Карађорђевића чији би посмртни остаци требало да буду пренети на Опленац. Срђан Срећковић, министар вере и дијаспоре и један од чланова одбора, каже да је реално очекивати да на Опленцу на јесен буде сахрањен кнез Павле Карађорђевић. Наиме, његов син и кћерка, Александра и Јелисавете Карађорђевић, већ су покренули процедура за пренос посмртних остатака кнеза намесника, његове жене кнегиње Олге и њиховог сина Николе.

– Најбоље би било када би сахрана свих Карађорђевића могла да буде у истом дану, али то ће тешко бити могуће из техничких разлога. Процедуре ексхумације су различите у различитим земљама и у овом тренутку је тешко рећи када би на Опленцу могли да буду сахрањени и остали Карађорђевићи који почивају ван Србије. У сваком случају, држава ће учинити све да се то деси у најкраћем року – наводи Срећковић.

Осим кнеза Павла и његове породице, који су сахрањени у Лозани, у крипту цркве Светог Ђорђа на Опленцу требало би да буду пренети посмртни остаци краља Петра Другог, сахрањеног у манастиру Светог Саве у Либертивилу, његове жене краљице Александре, сахрањене у Атини, краљице Марије, жене краља Александра Првог, која почива на краљевском гробљу у Виндзору, и краљевића Андреја, најмлађег брата краља Петра Другог, који је сахрањен у манастиру Нова Грачаница у САД. Сви Карађорђевићи биће сахрањени уз највише државне почасти, а за пренос њихових посмртних остатака у Србију добијен је и благослов патријарха српског Иринеја, који су затражили потомци Александар Други, Јелисавета и Александар (Павлов) Карађорђевић.

– На овај начин влада још једном жели да покаже да је спремна да стави тачку на прошлост и идеолошке поделе. Исправља се велика неправда према породици Карађорђевић чији гробови су расути широм света. Треба напоменути да је ово и цивилизацијски чин, јер се међу њима налазе два шефа државе– краљ Петар Други и кнез Павле и они заслужују да почивају у земљи на чијем челу су били – наглашава Срећковић.

Чланови одбора су и министар културе Предраг Марковић, државни секретар Министарства правде Слободан Хомен, народни посланик Срђан Миливојевић, Драгољуб Живојиновић из САНУ, владика шумадијски Јован, кнегиња Јелисавета Карађорђевић, члан Крунског савета Душан Бабац, професор Факултета политичких наука Слободан Марковић, Војислав Павловић из Балканолошког института САНУ, историчар Бојан Димитријевић, као и амбасадори Србије у Француској, Швајцарској, САД и Великој Британији, Душан Батаковић, Милан Ст. Протић, Владимир Петровић и Дејан Поповић.

Почетком фебруара, Александар Други Карађорђевић упутио је писма председнику Тадићу и премијеру Мирку Цветковићу и поновио захтев да посмртни остаци свих чланова његове породице буду пренети у Србију и сахрањени уз највише државне почасти. Иницијативу да кнез Павле, његова жена и син буду сахрањени у Србији, пре десетак година покренули су и Јелисавета и Александар (Павлов) Карађорђевић.

(Текст је објављен на сајту дневног листа Политика 22. марта 2012. године.)Мапа сајта
Copyright © 2008, 27. mart. All rights reserved.