Кнез Павле - Музеј кнеза Павла - Борис Тадић: Ако се кандидујем и победим Председништво иде Музеју

Борис Тадић: Ако се кандидујем и победим, Председништво иде Музеју

Дневни лист Press је у свом броју од 9. марта 2012. године објавио изјаву председника Србије Бориса Тадића да ће зграду Председништва уступити Народном музеју, ако буде одлучио да се кандидује и ако победи на наредним председничким изборима.

Обраћајући се младима из Новог Пазара, који су посетили Београд у организацији НВО "Урбан Ин", Тадић је рекао: "Ако одлучим да учествујем на председничким изборима, кад год да се десе, и ако успем да победим, и ако будем имао, између осталих, и ту шансу, овај дом препустићу Народном музеју", наводећи да би волео да један председник Републике уступи своје место уметности и исели се на неко друго, мање место, које не мора да буде у центру града.

Председник Србије је подсетио да је зграда Председништва на Андрићевом венцу била Нови двор породице Карађорђевић пре Другог светског рата и истакао да је то "историја Београда". У згради Новог двора је, почев од 1935. године, био смештен Музеј кнеза Павла, установа културе од непроцењиве важности за европеизацију Србије.

Кнегиња: Поздрављам најаву председника Тадића

PRESS, 11.3.2012.
ПИШЕ: А.М.

Идеја: Председништво се сели, Нови двор постаје музеј... Кнегиња Јелисавета Карађорђевић поздравила је најаву председника Бориса Тадића да зграду Председништва уступи Народном музеју ако буде победио на наредним председничким изборима.

Кнегиња Јелисавета Карађорђевић
Кнегиња Јелисавета Карађорђевић

- То је сјајна идеја, али није први пут да председник то каже. Мислим да је то веома добра идеја, поготово јер наш Народни музеј не ради. Ако би се реализовала замисао председника Тадића, људи би коначно били у прилици да виде и збирку мога оца, кнеза Павла - рекла је је кнегиња за Press недеље.

(...)

Пре две године Народни музеј је објавио монографију „Музеј кнеза Павла", којом је напокон скинут вео тајне са великог дела кнеза Павла - музеја који је носио његово име. Кнез и његови пријатељи колекционари из света даривали су музеј многим значајним делима европске уметности. Тако смо добили слике Монеа, Реноара, Дегаа, Дерена, Матиса, Бонара, Мороа, Тулуз-Лотрека, Шагала, Писароа, Мондријана, Кондера.

Нови двор - Музеј кнеза Павла
Нови двор -
Музеј кнеза Павла

Након недавне пресуде Вишег суда у Београду, којом је кнез Павле Карађорђевић рехабилитован после више од шест деценија, Press је покренуо акцију прикупљања потписа да се једној београдској улици, тргу или парку додели његово име како би великан српске историје и највећи београдски мецена добио заслужено место у српској престоници.

(Текст објављујемо уз дозволу дневног листа Press.)

Сазнајте више...

Музеј кнеза Павла
Монографија "Музеј кнеза Павла" (Народни музеј, Београд, 2009.)
мр Радина Вучетић: Музеј кнеза Павла - излазак Београда на европску културну сцену (.pdf)

Мапа сајта
Copyright © 2008, 27. mart. All rights reserved.