Кнез Павле - Биографија - Сахрана на Опленцу - Кнез Павле може на Опленац

Кнез Павле може на Опленац

ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ, 17. јануар 2012.
ПИШЕ: В. Таловић

Патријарх српски Иринеј примио принцезу Јелисавету Карађорђевић. Подржано настојање да посмртни остаци Павла, Олге и Николе Карађорђевића буду сахрањени на Опленцу

Кнегиња Јелисавета у посети Патријаршији

СРЕЋНА сам и почаствована подршком Његове светости патријарха српског Иринеја да посмртни остаци мог оца кнеза Павла, моје мајке Олге и брата Николе буду пренети на Опленац и сахрањени у породичној гробници - рекла је „Новостима“ принцеза Јелисавета Карађорђевић у уторак, непосредно после састанка са патријархом Иринејом.

Поглавар Српске цркве примио је у уторак у Патријаршијском двору у Београду принцезу Јелисавету Карађорђевић. У топлом разговору, највише речи било је о рехабилитацији кнеза Павла којом је, како нам је рекла принцеза Јелисавета, после много година исправљена историјска неправда.

Патријарх искрено разуме моју жељу и напоре да своје родитеље и брата сахраним на Опленцу о којем је отац сањао у туђини - каже принцеза Јелисавета. - Дирнута сам јер у патријарховој подршци има искреног разумевања за патњу кроз коју је, далеко од отаџбине, пролазила моја породица.

Принцеза Јелисавета још не зна када ће реализовати своју жељу и пренети посмртне остатака из Швајцарске у којој су сахрањени њени родитељи и брат, али се нада да ће то бити можда и до лета. Очекује, како је рекла, и подршку државе.

Пуних десет година траје принцезина борба да се посмртни остаци њеног оца, мајке и брата врате тамо где припадају - на Опленац.

- Годинама прижељкујем дан да на Опленцу, под рајским крошњама и српским небом, мојим најмилијима запалим свеће и положим букете цвећа на њихов гроб - каже принцеза Јелисавета.

Кнегиња Јелисавета и Драган Бабић у посети Патријарху српском Иринеју
Кнегиња Јелисавета и Драган Бабић
у посети Патријарху српском Иринеју

ИСТОРИЈА И ИСТИНА

КНЕЗ Павле први је представник династије Карађорђевић који је рехабилитован пред нашим судовима. У идеолошки обојеној историји, како је то једном рекла принцеза Јелисавета, остао је упамћен као намесник који је сарађивао с Хитлером, али према истини и историји, као човек који је покушао да свој народ спасе од големог страдања.

(Текст је објављен у дневном листу Вечерње новости 17. јануара 2012. године.)

Мапа сајта
Copyright © 2008, 27. mart. All rights reserved.