Кнез Павле - Биографија - Кнез Павле рехабилитован - Антић: Да се одужимо човеку са визијом

Антић: Да се одужимо човеку са визијом

PRESS, 22.12.2011.
ПИШЕ: Виолета Недељковић

Професор Правног факултета у Београду Оливер Антић јуче је потписао иницијативу Pressa да улица, трг или парк добије име по кнезу Павлу Карађорђевићу.

Проф. Антић потписује иницијативу Press-а да једна београдска улица добије име по кнезу Павлу

Антић каже да му је част што је био на челу правног тима који се изборио да највећи европејац и космополита међу српским владарима, који је од београдске касабе направио метрополу, коначно буде рехабилитован.

Циљ акције Pressa, која је почела на Никољдан, јесте да великан српске историје добије заслужено место у српској престоници које ће носити његово име. Симболично, први потписник ове иницијативе била је кнегиња Јелисавета, ћерка кнеза Павла.

Професор Антић открива за Press да никада неће заборавити тренутак када је назвао кнегињу да јој саопшти радосну вест да је Виши суд у Београду донео пресуду којом се рехабилитује кнез Павле, кога су комунистичке власти прогласиле ратним злочинцем и одузеле му сва грађанска права и имовину у земљи.

- Рекао сам јој да је све завршено, али имао сам утисак да је у шоку и да не може да верује. Неколико пута ме је питала да ли сам сигуран, да ли је заиста све готово... Видело се да је вест примила јако емотивно - каже Антић.

Наш саговорник истиче да је кнез Павле био човек са визијом, да је имао истанчан осећај за уметност и да је свом народу оставио непроцењива дела, музеје и друге значајне грађевине.

(Текст објављујемо уз дозволу дневног листа Press.)Мапа сајта
Copyright © 2008, 27. mart. All rights reserved.