Knez Pavle - Biografija - Knez Pavle rehabilitovan - Antić: Da se odužimo čoveku sa vizijom

Antić: Da se odužimo čoveku sa vizijom

PRESS, 22.12.2011.
PIŠE: Violeta Nedeljković

Profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Oliver Antić juče je potpisao inicijativu Pressa da ulica, trg ili park dobije ime po knezu Pavlu Karađorđeviću.
Prof. Oliver Antić potpisuje inicijativu Press-a da se jednoj beogradskoj ulici dodeli ime kneza Pavla

Antić kaže da mu je čast što je bio na čelu pravnog tima koji se izborio da najveći evropejac i kosmopolita među srpskim vladarima, koji je od beogradske kasabe napravio metropolu, konačno bude rehabilitovan.

Cilj akcije Pressa, koja je počela na Nikoljdan, jeste da velikan srpske istorije dobije zasluženo mesto u srpskoj prestonici koje će nositi njegovo ime. Simbolično, prvi potpisnik ove inicijative bila je kneginja Jelisaveta, ćerka kneza Pavla.

Profesor Antić otkriva za Press da nikada neće zaboraviti trenutak kada je nazvao kneginju da joj saopšti radosnu vest da je Viši sud u Beogradu doneo presudu kojom se rehabilituje knez Pavle, koga su komunističke vlasti proglasile ratnim zločincem i oduzele mu sva građanska prava i imovinu u zemlji.

- Rekao sam joj da je sve završeno, ali imao sam utisak da je u šoku i da ne može da veruje. Nekoliko puta me je pitala da li sam siguran, da li je zaista sve gotovo... Videlo se da je vest primila jako emotivno - kaže Antić.

Naš sagovornik ističe da je knez Pavle bio čovek sa vizijom, da je imao istančan osećaj za umetnost i da je svom narodu ostavio neprocenjiva dela, muzeje i druge značajne građevine.

(Tekst objavljujemo uz dozvolu dnevnog lista Press.)Mapa sajta
Copyright © 2008, 27. mart. All rights reserved.