Покровитељ


Филм


Књиге о 27. марту


Остале књиге...

Рехабилитација


Сахрана на Опленцу


Годишњица


Сазнајте више...


- Истина о 27. марту у Тителу (4. јул 2011.)

- Промоција књиге у вршачкој Градској библиотеци (18. март 2010.)

- Принцеза на ФПН (Гостовање принцезе Јелисавете и аутора књиге на Факултету политичких наука у Београду)

Истина о 27. марту: Приказ књиге (Кишобран, април 2008.)

Историјски извори - Штампани извори - Истина о 27. марту - Принцеза на ФПН

ИСТИНА О 27. МАРТУ

Принцеза на ФПН

Кнегиња Јелисавета о пучу 27. марта 1941

У оквиру предмета "Нелегална редукција политичке моћи" на смеру специјалистичких струковних студија "Тероризам и организовани криминал" Факултета политичких наука, којима руководи редовни професор др Драган Симеуновић, гостовали су Њ К В Кнегиња Јелисавета Карађорђевић, господин Миодраг Јанковић и господин Вељко Лалић, коаутори књиге "Кнез Павле - истина о 27. марту". Уважени гости су својим излагањима о пучу који се догодио 27. марта 1941. у Краљевини Југославији бацили ново и важно светло на тај наоко добро познат, а у суштини веома тенденциозно и са више страна замагљиван историјски догађај.

Њ К В Кнегиња Јелисавета Карађорђевић је више деценија свога живота посветила марљивом и систематичном прикупљању грађе којом би оповргле све неистине које су у званичним и научним круговима изрицане о њеном оцу Кнезу Павлу Карађорђевићу и мартовском преврату којим је започео крвави конфликт на тлу Краљевине Југославије одневши за четири године 1.600.000 живота.

Након сакупљених 12.000 докумената из породичне архиве и из архива разних министарстава најважнијих земаља света - судионика у поменутом догађају, настала је књига из пера двојице уважених политичких писаца, Миодрага Јанковића и Вељка Лалића. Сем бриљантне анализе самог догађаја која је предочена студентима специјалистичких струковних студија "Тероризам и организовани криминал", књига садржи и велики број аутентичних докумената са коментарима или без њих који јасно омогућују увид читаоцу у низ детаља "двадесетседмомартовског пуча". Читалац наиме више не мора да верује овом или оном аутору ко је извео пуч јер има пред собом оригиналне материјале више министарстава спољних послова водећих земаља учесница у Другом светском рата из којих се јасно види да су то учниле њихове обавештајне алужбе, а не, као што се тврдило и тврди у нашим уџбеницима историје, "српски народ".

Гости су на основу докумената показали да је Кнез Павле био велики патриота који се очајнички борио за добробит свога народа настојавши да га спаси од увлачења у вихоре Другог светског рата, али да то није одговарало великим силама као што су биле Велика Британија и СССР чије су обавештајне службе организовале пуч након чега је Кнез Павле прогнан са породицом у Африку.

Студенти су ово узбудљиво предавање пропратили са великим интересовањем и бурним аплаузима, захваливши се тиме на прави начин несвакидашњим гостима, а посебно Кнегињи Јелисавети која је очито не само својом храбром борбом за истину о свом оцу и за истину о једном делу историје свих нас, већ и својим шармом, лепотом и отменошћу побрале симпатије свих присутних.

Руководилац студија проф. др Драган Симеуновић је истакао велики значај ове књиге за доношење објективне научне оцене о пучу у Краљевини Југославији, уврстивши је у литературу за предмете " Теорија и пракса преврата" у оквиру мастер студија "Политичко насиље и држава", и "Нелегална редукција политичке моћи" у оквиру специјалистичких струковних студија "Тероризам и организовани криминал".Мапа сајта
Copyright © 2008, 27. mart. All rights reserved.