Кнез Павле - Биографија - Сахрана на Опленцу - Влада Србије о преносу посмртних остатака Карађорђевића

Влада Србије о преносу посмртних остатака Карађорђевића

ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ, 22.3.2012.
ПИШЕ: В. Таловић

Влада данас доноси одлуку о формирању Организационог одбора за пренос посмртних остатака чланова династије. Први ће на Опленцу бити сахрањен кнез Павле, јер су припреме за повратак приведене крају

Црква на Опленцу; Кнез Павле са породицом

ПОСМРТНИ остаци свих чланова династије Карађорђевић биће ексхумирани и пренети у Србију. Влада Србије ће на данашњој седници донети одлуку о образовању Организационог одбора за ексхумацију и пренос посмртних остатака седморо Карађорђевића на Опленац, потврдио је јуче "Новостима" министар вера и дијаспоре Срђан Срећковић.

Први ће на Опленцу бити сахрањени кнез Павле, кнегиња Олга и кнежевић Никола јер су припреме за њихову ексхумацију и пренос отишле најдаље. А о томе када ће бити ексхумирани и сахрањени посмртни остаци краља Петра Другог, његове супруге краљице Александре, краљице мајке Марије и брата краљевића Андреје Карађорђевића бригу ће водити Организациони одбор.

Захтев за повраћај посмртних остатака краљевске породице и сахрану уз највише државничке почасти упутио је почетком фебруара председнику Борису Тадићу и премијеру Мирку Цветковићу престолонаследник Александар Карађорђевић.

У писму председнику и премијеру престолонаследник Александар Карађорђевић је навео да личности ранга Карађорђевића не пренсе се и не сахрањују само као израз породичног пијетета, већ као историјски гест поштовања, помирења и разумевања.

ХУМКЕ У ТУЂИНИ

КРАЉ Петар Други сахрањен је у манастиру Свети Сава у Либертивилу, а његов брат Андреј у суседном манастиру Нова Грачаница. Краљица Марија Карађорђевић сахрањена је на краљевском гробљу у Виндзору као члан британског двора. Александра Карађорђевић, мајка престолонаследника Александра, сахрањена је у приватној гробници у Атини. Кнез Павле, кнегиња Олга и њихов син Никола сахрањени су у Лозани.

- Иницијативу за пренос посмртних остатака прва је дала принцеза Јелисавета Карађорђевић, кћерка кнеза Павла, а подржала Српска православна црква - каже Срећковић. Према његовим речима након одлуке о судској рехабилитацији кнеза Павла, која је донета крајем прошле године, створили су се услови да његови посмртни остаци, уз државне почасти, буду пренесени у породичну крипту цркве Светога Ђорђа на Опленцу. Срећковић каже да је реално да то буде на јесен.

- Мој сан се остварује. Сахраном на Опленцу уз државничке почасти биће делимично исправљена неправда према мом оцу, кнезу Павлу, који је у изгнанству умро - каже принцеза Јелисавета. - Поштујем иницијативе да се обави заједничка сахрана на Опленцу, али не могу да чекам да они приведу крају процедуру. Ја сам од швајцарских власти добила сву неопходну документацију за пренос мог оца, кнеза Павла, моје мајке, кнегиње Олге и брата Николе у Србију. Ја немам времена!

Принцеза Јелисавета Карађорђевић недавно је добила и допис из овлашћене канцеларије у Лозани са прецизно утврђеним протоколом и процедуром, чак и са прелиминарном ценом преноса. - Трошкови ексхумација за све троје коштали би нешто више од 20.000 евра.

Процес преноса посмртних остатака крунисаних личности из иностранства је сложен. У случају државне сахране чланова династије Карађорђевић питају се и владе САД, Швајцарске, Грчке и британског монарха - потврђено је недавно "Новостима" у Крунском савету.

- Још је рано да се говори о томе како ће бити организован повратак посмртних остатака почивших Карађорђевића, али су њихови наследници већ водили незваничне разговоре у САД, Грчкој, Швајцарској и Великој Британији. Када држава тражи пренос онда страна држава даје одговор на тај захтев и то се уређује дипломатским путем.

РЕХАБИЛИТАЦИЈА ДИНАСТИЈЕ

КРАЉ Петар Други и његова породица рехабилитовани су 2001. године, када је укинут указ о забрани повратка у земљу и одузимању имовине, из 1947. године. Суд у Београду крајем прошле године рехабилитовао је кнеза Павла, некадашњег намесника Краљевине Југославије, и поништи одлуку Државне комисије из 1945. године, којом је он био проглашен за злочинца.

Истовремено, поништене су и све правне последице те одлуке, а пред судом је доказано да је, одлуком из 1945, кнез Павле био проглашен злочинцем из идеолошко-политичких разлога.

(Текст је објављен на сајту дневног листа Вечерње новости 22. марта 2012. године.)

Мапа сајта
Copyright © 2008, 27. mart. All rights reserved.