Кнез Павле - Биографија - Сахрана на Опленцу - Гробови Карађорђевића расути по свету

Гробови Карађорђевића расути по свету

ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ, 18.2.2012.
ПИШЕ: М. Лопушина

Како су живели и умирали чланови краљевске породице Карађорђевића: Петнаесторо наследника вожда Карађорђа сахрањено је у иностранству

Петнаесторо потомака вожда Карађорђа сахрањено је у иностранству, од чега ће седморо највероватније да буде похрањено у породичну крипту на Опленцу. То су потомци Алексе Карађорђевића и Петра Карађорђевића, а њихове гробнице се налазе од Русије и Румуније, преко Велике Британије, Француске, Швајцарске до Америке - каже историчар Слободан Крстић, који управо црта карту гробница Карађорђевића расутих по свету.

На Опленцу је све спремно за сахрану седморо Карађорђевића, чију ексхумацију и државни укоп тражи Краљевски дом, чим њихови посмртни остаци буду допремљени из иностранства. Они почивају у четири земље - САД, Грчкој, Великој Британији и Швајцарској.

- Краљ Петар Други је 1970. године сахрањен у манастиру Свети Сава у Либертвилу, краљевић Андреја 1990. у манастиру Нова Грачаница код Чикага. Престолонаследникова мајка, краљица Александра од Југославије, сахрањена је 1993. године у Атини, а краљица мајка Марија од 1961. године почива у Виндзору. Кнез Павле, кнегиња Олга и њихов син Никола сахрањени су у Лозани - каже Слободан Крстић, истраживач српске монархије.

На питање како су живели и умирали чланови краљевске породице Карађорђевић, одговара:

- Живот Карађорђевића је у емиграцији и изгнанству био тежак и суморан. Живели су скромно, чак сиромашно, и умирали сами, готово заборављени.

Краљ Петар други преминуо је у денверској болници после дуге и тешке болести 3. новембра 1970. године од последица компликација трансплантације јетре. Причало се да је отрован, да је уморен на самрти, а потом опљачкан. Не зна се ни судбина његовог наслеђа.

Краљ Петар је из Енглеске прешао у САД средином шездесетих, када му је од стране равногораца обећано да ће добити двор у Њујорку, у коме ће живети као монарх. Боб Вујовић, тадашњи председник црквено-школске општине у Њујорку, имао је идеју да купи кућу на којој би писало „Овде станује Краљ Петар II“. Ништа од тог обећања није било, јер су се и око тога равногорци и љотићевци посвађали, па је краљ Петар био принуђен да иде од града до града и живи од емигрантске милостиње. Имао је једну фирму, али она није успешно пословала. Сахрањен је у цркви Светог Саве у Либертвилу у присуству око 20.000 људи. Петар Други је једини монарх који је сахрањен у САД.
Принц Андреј је умро у Палм Спрингсу под прилично мистериозним околностима. Наводно је извршио самоубиство тако што се угушио у гаражи. Постоји пет могућих верзија смрти. За породицу је случај смрти принца Андреја и даље отворен, каже његов син принц Владимир:

КНЕЗ СА ОКСФОРДА

Кнез Никола Карађорђевић страдао је априла 1954. године у саобраћајној несрећи близу Дечета, јужно од Лондона. Био је образован човек, боем и заљубљеник у аутомобиле. Завршио је Оксфорд и дружио се са принцезом Маргаретом, сестром краљице Елизабете. Опело му је одржано у цркви Светог Саве у Лондону. Сахрањен је у Лозани.

- Држава Калифорнија и суд у Оранж Каунтију су рекли да је самоубиство. Мислим да отац није желео да подигне руку на себе. Био сам код њега неколико дана пред смрт и био сведок двочасовног очевог разговора са извесним господином из Лондона с којим се договарао о некаквом скупу који је требало да се одржи тек за осамнаест месеци. И тај господин ми је потом рекао да не може да верује да је отац дигао руку на себе.

Краљица Марија је преминула у Лондону пре пола века и почива у Фрогмору, на приватном краљевском гробљу код Виндзора. После убиства краља Александра у Марсељу 1934, две године је провела у црнини. Краљица оставља најстаријег сина, малолетног Петра, који долази на престо у најтежем историјском тренутку за државу, у земљи са намесништвом, а са двојицом млађих одлази у Енглеску. Радила је у пољу на имању у Кенту. Као члан британске краљевске породице виђала се са краљицом Елизабетом. Пред смрт продала је сав накит.

- То су била мучна и тешка времена за њу: доба намесништва, успона фашизма, политичких интрига у Југославији, рата и веома трауматичног прогонства у Лондон. Посетио сам баку много пута у Лондону - са сетом нам је причао престолонаследник Александар.

Живот кнеза Павла и његове породице је, чини се, био најтежи, јер је после изгнанства из Југославије 1941. године морао да живи тамо где су одлучили британски суверени.

- За време боравка у Кенији, Олга и Павле прошли су кроз најстрашнију мору. Павле је патио од депресије, био у полубунилу, скоро у коматозном стању, зарастао у браду.

КРАЉИЦА БЕЗ ЈУГОСЛАВИЈЕ

Краљица Александра од Југославије, мајка принца Александра, никада није крочила на тло Југославије, земље чији је била монарх. Развела се од краља Петра Другог и умрла је у Ист Сасексу, у Великој Британији, 30. јануара 1993. године. Сахрањена је у краљевској гробници у Атини.

- Тек када је енглески краљ дознао шта им се догађа наређено је да се кнез Павле Карађорђевић с породицом врати у Европу, прво у Лозану, потом у Париз, где су купили кућу - описује њихову судбину Миладин Гавриловић, директор Задужбине краља Петра на Опленцу.

Кнез Павле је умро у Паризу 1976. године у 83. години. Кнегиња Олга је живела у Шеснаестом париском арондисману у кући препуној успомена на умрлог сина, кћерку у Америци и покојног мужа. Кнегиња Олга умрла је 11 година касније, у 93. години.

Вечно су туговали за сином Николом, кога су изгубили 1954. године, чији ће посмртни остаци такође бити пренесени на Опленац.

Још се не зна да ли ће покојни кнез Никола Карађорђевић почивати у крипти цркве или у порти храма Светог Ђорђа на Опленцу. Правилник о сахрани у крипти цркве Светог Ђорђа на Опленцу усвојен је 2002. године. По њему, крунисани Карађорђевићи имају своје место у крипти, а остали Карађорђевићи у порти. То наводи на претпоставку да би кнез Никола био сахрањен у порти.

- Престолонаследник Александар, као старешина династије Карађорђевића, може мимо правилника да уврсти све чланове породице за сахрану у крипти. Како је у захтеву Влади Србији и председнику Србије поименце набројано седморо Карађорђевића за државну сахрану, претпостављам да ће крипта у храму за све њих бити трајна гробница - објаснио нам је Миладин Гавриловић.

(Текст је објављен у дневном листу Вечерње новости 18. фебруара 2012. године.)

Мапа сајта
Copyright © 2008, 27. mart. All rights reserved.