Кнез Павле - Биографија - Сахрана на Опленцу - Опленац чека кнеза Павла

Опленац чека кнеза Павла

ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ, 26.1.2012.
ПИШЕ: Виолета Таловић

У цркви Светог Ђорђа у Тополи очекују на јесен сахрану посмртних остатака Павла Карађорђевића. Принцеза Јелисавета: Обратићу се за помоћ донаторима.

ЕВО, овде, поред сина краља Петра Првог и кнегиње Зорке, Ђорђа и његове супруге Радмиле, могли би да буду сахрањени посмртни остаци кнеза Павла. А наспрам њега, под овим раскошним српско-византијским сводом украшеним мозаиком, једно гробно место у тишини чека и кнегињу Олгу.

Миладин Гавриловић, директор Задужбине краља Петра Првог на Опленцу, открива место у крипти цркве Светог Ђорђа где ће, „ако све крене по добру“, бити сахрањени посмртни остаци прогнаног намесника и његове супруге, кнегиње Олге.

- Време је да се кнез врати на Опленац, међу претке, у завичај - каже Гавриловић. - Држави је дуго требало да кнеза Павла рехабилитује и исправи историјску и људску неправду.

Јесен би, сматра Гавриловић, била идеално време да се посмртни остаци кнеза и кнегиње (и њиховог сина Николе) из Швајцарске где су сахрањени, пренесу на Опленац.

Толико је потребно за припрему овог догађаја који никако, сматра он, не сме проћи без озбиљније подршке цркве и државе.

САРКОФАГ ВОЖДА И КРАЉА

У ХРАМУ су два саркофага - у северној певници краља Петра, ктитора цркве, а у јужној вожда Карађорђа. У крипти је 39 гробница, од којих су 22 гроба династије Карађорђевић. Четири припадају српским владарима. Гробнице су попуњаване без нарочитог реда, не поштујући генерацијско начело, степен сродства, редослед у смрти. Овде је гроб Карађорђеве мајке Марице, супруге Јелене, њихове деце и деветоро унука.

И принцеза Јелисавета Карађорђевић каже за „Новости“ да очекује подршку државе, цркве и пријатеља.

- Не знам колико ће ексхумација, пренос и сахрана посмртних остатака мог оца коштати. Обратићу се за помоћ донаторима и највероватније формирати одбор за сахрану.

До тада треба обавити низ процедуралних потеза, почевши од захтева швајцарским властима за ексхумацију, па све до чина саме сахране.

- Благослов патријарха српског Иринеја охрабрио је принцезу Јелисавету али она је, у жељи да што пре добије топлу реч цркве, превидела и да јој је за упокојење у цркву Светог Ђорђа потребна сагласност надлежног епископа владике шумадијског Јована - каже Гавриловић.

- Без обзира на овај принцезин превид, епископ ће, уверен сам, бити сагласан. Протокол је у надлежности Епископије, али и државе која не сме да се обрука и која треба да стане иза овог догађаја.

Кнегиња Олга и кнез Павле
Кнегиња Олга и кнез Павле
Јоханесбург, 1946.

Гавриловић очекује да ће уз Министарство вера, подршку сахрани посмртних остатака кнеза Павла на Опленцу дати и Министарство културе.

Осим Јелисавете и Александра, деце кнеза Павла, Гавриловић сматра да је очекивана и сагласност других чланова династије Карађорђевић.

- Сигуран сам да је вест о рехабилитацији међу њима с радошћу дочекана и да ће сахрани присуствовати сви Карађорђевићи - каже Гавриловић. - Још од краља Петра, Опленац је породична гробница Карађорђевића. Ово место има историјску симболику и ако им није било дозвољено да у земљи умиру, време је да се у Србију врате и сахране поред славних предака.

(Текст је објављен у дневном листу Вечерње новости 26. јануара 2012. године.)


Мапа сајта
Copyright © 2008, 27. mart. All rights reserved.