Кнез Павле - Биографија - Сахрана на Опленцу - Јелисавета Карађорђевић: Не могу да чекам пренос породице

Јелисавета Карађорђевић: Не могу да чекам пренос породице

ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ, 10.2.2012.
ПИШЕ: В. Таловић

Ћерка кнеза Павла Карађорђевића подржава иницијативу двора за пренос седморо чланова династије. Одговор из Лозане, где су сахрањени кнез Павле и Олга

ПОДРЖАВАМ иницијативу престолонаследника Александра Карађорђевића и Краљевског двора за ексхумацију и сахрану посмртних остатака седморо почивших чланова династије Карађорђевић у отаџбини. Знам да има иницијатива да се обави заједничка сахрана на Опленцу, али не могу да чекам да они приведу крају процедуру, јер сам ја на добром путу да ускоро добијем сву неопходну документацију швајцарских власти за пренос мог оца кнеза Павла, моје мајке кнегиње Олге и брата Николе у Србију.

Кнегиња Јелисавета Карађорђевић

Ово у разговору за „Новости“ каже принцеза Јелисавета Карађорђевић, којој је управо на београдску адресу стигао допис из овлашћене канцеларије у Лозани са прецизно утврђеним протоколом и процедуром, чак и са прелиминарном ценом преноса.

- Ускоро ћу тачно знати колико су трошкови ексхумација, али претпостављам да би за све троје коштали нешто више од 20.000 евра - каже принцеза Јелисавета.

ПОДРШКА ПРИНЦА ЧАРЛСА

ПРЕ два дана у краљевској палати у Лондону принцеза Јелисавета се срела с рођаком, принцом Чарлсом.

- Он ме подржава, срећан је што ће мој отац кнез Павле, са мајком и братом бити сахрањен у породичној гробници на Опленцу коју је градио краљ Петар Први Карађорђевић - каже принцеза Јелисавета.

- Волела бих да и он присуствује овом догађају.

- Приватно сам се обратила и Конзулату Швајцарске у Београду са молбом да ми кажу колико би коштао пренос посмртних остатака из Лозане у Цирих и из Цириха у Београд. Од цене зависи да ли ће се то обавити авионом или колима.

После благослова који је недавно добила од патријарха српског Иринеја, принцезу храбри и подршка власти да се сахрана на Опленцу обави уз државничке почасти. То значи да би држава сносила и трошкове сахране.

- Сматрам да мој отац који је због историјске неправде у изганству умро, то заслужује - каже принцеза Јелисавета. - Мој сан се остварује. И кад се чинило немогућим, маштала сам о дану да моје драге вратим и сахраним на Опленац. Бићу свакако задовољна ако држава покаже вољу и плати трошкове сахране.

По швајцарским правилима, ексхумација се не обавља од априла до октобра. Иако би волела да се сахрана обави што пре, принцеза сматра да је почетак јесени оптимално време за то.

- Дубоко поштујући епископа шумадијског Јована, у чијој је надлежности црква Светог Ђорђа на Опленцу, ускоро ћу му се обратити званичном молбом за пријем - каже принцеза. - Срећна сам што ме подржава и што се овом догађају радује српски народ не само у земљи, него и у иностранству.

Принцези је, како истиче, велика подршка њена породица, нарочито брат Александар, ћерке Кристина и Катарина и син Никола, братанци Михаило, Ђорђе и Владимир. Сви ће, каже, доћи на Опленац.

Краљевски двор чека писмо

КРУНСКИ савет и престолонаследник Александар после подношења захтева за ексхумацију и државничку сахрану седморо чланова породице Карађорђевић још нису добили одговор из кабинета председника и премијера Србије.

- Лепо је чути наговештаје да је држава прихватила предлог престолонаследника Александра Карађорђевића да чланови династије буду сахрањени у цркви Светог Ђорђа на Опленцу. Управни одбор Задужбине краља Петра Првог, у коме су представници цркве, државе, локалне власти и круне, одредио је ко ће од седморо Карађорђевића бити сахрањен у крипти храма, а ко у порти - каже Драгољуб Ацовић, члан Крунског савета.

(Текст је објављен у дневном листу Вечерње новости 10. фебруара 2012. године.)Mapa sajta
Copyright © 2008, 27. mart. All rights reserved.