Knez Pavle - Biografija - Sahrana na Oplencu

Sahrana na Oplencu

Punih deset godina traje borba da posmrtne ostatke mog oca, majke i brata vratim tamo gde pripadaju - na Oplenac. Onda sam na neki način završila posao. Godinama priželjkujem dan da na Oplencu, pod rajskim krošnjama i srpskim nebom mojim najmilijima zapalim sveće i položim bukete cveća na njiihov grob. - Nj.K.V. kneginja Jelisaveta Karađorđević

Posmrtni ostaci kneza Pavla, kneginje Olge i kneževića Nikole Karađorđevića položeni su u kriptu crkve Svetog Đorđa na Oplencu u subotu, 6. oktobra 2012. godine, uz najveće državne počasti. Sahrani su prisustvovali samo članovi porodice Karađorđević, a ceremoniji predsednik Srbije Tomislav Nikolić, članovi porodice Karađorđević, ministri u Vladi Republike Srbije, diplomate, predstavnici SPC, kao i brojni građani. Kovčeg kneza Pavla su u kriptu spustili pripadnici Garde, a kneginje Olge i kneževića Nikole mladići obučeni u šumadijsku nošnju.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji je i predsednik Odbora za povratak posmrtnih ostataka članova porodice Karađorđević u Srbiju, izjavio je da će sahranom kneza Pavla, kneginje Olge i kneževića Nikole na Oplencu Srbija skinuti sa leđa deo teškog tereta koji je sama natovarila na sebe: “Danas na Oplencu ispravljamo nepravdu koja je počinjena prema knezu Pavlu, onome koji je doživeo čestu srpsku sudbinu – da bude uvažavan u svetu, a osuđen u svojoj otadžbini. Predajemo njegove mošti svetoj srpskoj zemlji. On će da nađe smirenje pored svojih predaka i potomaka, a nama ostaje da se molimo za njegov večni mir, za spasenje njegove duše, i da radimo predano i danonoćno za mir i prosperitet Srbije koju nam je ostavio, da je čuvamo i očuvamo za naše potomke.”

Predsednik Nikolić je rekao da je ovo veliki dan za Srbiju i da bi svi građani, bez obzira na lična uverenja i verska ubeđenja, trebalo da budu ponosni što odužujemo dug prema precima: “Danas potomcima ukazujemo na jedini put kojim mogu da stignu do samopoštovanja i poštovanja drugih, kojim mogu da postanu dostojni svojih slavnih predaka. Koliko je naroda u svetu koji su imali careve, carice, kraljeve, kraljice, kneževe, kneginje?

Princeza Jelisaveta, kći kneza Pavla Karađorđevića, prisutnima se obratila rečima: “Danas jedna velika nepravda više ne postoji. Jedna velika rana je zatvorena i zahvaljujem predsedniku Srbije što je moj otac ponovo u Srbiji. Živela Srbija!”

Građane ispred Crkve svetog Đorđa na Oplencu pozdravio je i princ Aleksandar Karađorđević, rekavši da ujedinjena porodica odaje poštu povratku kući Njegovog Kraljevskog Visočanstva kneza Pavla: “Siguran sam da bi knez Pavle voleo da vidi porodicu ujedinjenu i iskreno se nadam da će mu se uskoro pridružiti i moj otac kralj Petar, koji još počiva u tuđini.” Princ Aleksandar je naglasio da je reč o istorijskom trenutku ne samo za porodicu Karađorđević, već i za narod i državu: “Iskoristimo današnji tužni i svečani skup da se na odru ovog velikog državnika i rodoljuba svi zajedno pomolimo Bogu za dobro i napredak naše Srbije.”

Organizacioni odbor Vlade Srbije za prenos posmrtnih ostataka članova porodice Karađorđević, kojim je predsedavao Nikolić, 21. septembra 2012. godine je doneo odluku da se na Oplencu sahrane supružnici knez Pavle i knjeginja Olga i njihov sin knežević Nikola. Njihovi posmrtni otaci ekshumirani su 28. septembra sa groblja u Lozani u Švajcarskoj, u prisustvu kneginje Jelisavete, njene dece i ambasadora Srbije u Švajcarskoj. Kovčezi kneza Pavla, kneginje Olge i kneževića Nikole bili su izloženi u Sabornoj crkvi u Beogradu u četvrtak, 4. oktobra, i u petak, 5. oktobra 2012. godine, a liturgiju je služio patrijarh Irinej, koji je u svom obraćanju poručio da je posle sedam decenija “ispravljena istorijska nepravda prema knezu koji je bio veliki patriota”.

Premijerno prikazan dokumentarni film o posthumnom povratku kneza Pavla u otadžbinu

Dokumentarni film “Miris bosiljka”, posvećen polaganju posmrtnih ostataka kneza Pavla, kneginje Olge i kneževića Nikole Karađorđevića u porodičnu kriptu na Oplencu i istorijskom pomirenju kneza Pavla i srpskog naroda, premijerno je prikazan u punoj Dvorani Jugoslovenske kinoteke u Beogradu u sredu, 27. marta 2013. godine. Datum za prvo prikazivanje ovog filmskog ostvarenja, snimljenog u produkciji Fondacije “Milan Đoković”, nije odabran nimalo slučajno: reč je o danu u kome je navršena 72. godišnjica od demonstracija i puča koji su kneza Pavla i njegovu porodicu oterali u izgnanstvo, a Kraljevinu Jugoslaviju gurnuli u stradanja II Svetskog rata.

Knez Pavle se za života nije vratio u svoju otažbinu, ali je kneginja Jelisaveta punih 25 godina nastojala da skine ljagu sa njegovog imena: prikupljala je dokumenta po arhivama, inicirala pisanje o 27. martu, neumorno radila na pravednom vrednovanju uloge kneza Pavla u istoriji Srbije XX veka, što je krajem 2011. godine ishodovalo sudskom rehabilitacijom Kneza i poništavanjem odluke iz 1945. godine kojom je proglašen ratnim zločincem. Nedugo potom, posmrtni ostaci kneza Pavla, kneginje Olge i kneževića Nikole ekshumirani su sa groblja u Švajcarskoj, preneti u Srbiju i 6. oktobra 2012. godine, uz najviše državne počasti, sahranjeni na Oplencu, što je zabeleženo i filmom Fondacije “Milan Đoković”.

Svečanom prikazivanju filma “Miris bosiljka” prisustvovali su: Nj.K.V. kneginja Jelisaveta Karađorđević, Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar II Karađorđević, princeza Katarina i prinčevi Petar i Filip, Njegovo preosveštenstvo episkop remezijanski g. Andrej, Protojerej-stavrofor Petar Lukić, starešina Saborne crkve u Beogradu, predstavnici Vlade Republike Srbije, Vojske i Žandarmerije, članovi diplomatskog kora, kao i brojne ličnosti iz javnog i kulturnog života Srbije.

Dalje...

Beseda episkopa Irineja povodom sahrane posmrtnih ostataka kneza Pavla, kneginje Olge i kneževića Nikole

(...)

I vaistinu svanula je zora nad zemljom našom rađajući sa sobom sunce pravde i slobode! Novi dan nad prastarim podnebljem u kome je istina ponovo zablistala da bi se razneto sakupilo i vratilo u slavi!

Dobro nam došao stradalni Kneže! Blagočestivi i veliki Kneže srpski! Verni Kneže namesniče! Časni sine dičnih junaka i slavni potomče Kraljevskog doma Karađorđevića!

Kneginjo Olga, mila kćerko grčkog i danskog Kraljevskog doma i velikog ruskog Carskog doma Romanova, dobro došla pored svog voljenog supruga i našeg Kneza, da bi nas ponovo ozarila blagodatnošću svoje lepote!

Dobro ste nam došli, zajedno sa vašim ljubljenim sinom, Kneževićem Nikolom, u vašoj i našoj Srbiji, u napaćenoj zemlji, koja je i sama trpela nepravdu vašeg strahovitog izgnanstva, te danas i sama vaskrsava iz mrtvoga sna, otvarajući vama majčinske grudi svoje zemlje da počivate u zasluženom miru sa vašim slavnim precima, u svetlosti Onoga koji je pobedio smrt!

Dalje...

Pohvala knezu

PRESS, 30. septembar 2012.
PIŠE: Miodrag Janković

Nema u srpskoj istoriji ličnosti koja se s njim može uporediti. Blagorodnijeg kneza nismo imali. Ni lepšeg, ni otmenijeg, ni učenijeg, ni tragičnijeg. U njemu je živela srpsko-ruska duša: ono najbolje što je krasilo rasno rusko plemstvo i najvrednije što je dala loza velikog srpskog vožda.

Knez je bio istančani evropejac i anglofil, ali srbocentričan. Duboko svestan svoga porekla, imao je snažan osećaj odgovornosti i kao prvi namesnik mučio se pred svaku važniju odluku. I dok je u mladosti, kako je zapisao Pol Moran, bio bledog lika, kao kamelija u butonijeri njegovog fraka, tako je kao vladar često imao sivu boju lica i pogled isposnika.

U doba regentstva čak i oni misleći Srbi su davali prednost intuitivcima u politici, a kneza su ogovarali da je odrođen i nadmen. Nije imao kome da se poveri, pa je radije vodio neme razgovore sa velikim umetnicima čije slike su krasile njegove odaje. Kao nekada Pol Sezan, koji je svoje tajne i zebnje poveravao staroj maslini u dnu svoga vrta, tako je knez razgovarao sa Pusenom, El Grekom, Veronezeom... U vrtlogu vremena, dok se u Evropi pripremao snovi rat, usamljen na kormilu državnog broda, knez je pokušavao da izbegne sečiva crnih talasa i podmukle hridine u buri, znajući da se nesreće ne mogu izbeći, ali se mogu savlađivati. Vladavinu je smatrao pre svega kao obavezu pred sobom. Bio je duboko svestan koliko je skupo plaćena naša sloboda i koliko su dragoceni srpski životi.

(...)

(Kliknite na sliku da pročitate tekst "Pohvala knezu" Miodraga Jankovića u celini.)

Žuta ruža kneza Pavla

Žuto je boja duha, zlata i sunca. Jedna naročito lepa žuta ruža dobila je ime po knezu Pavlu Karađorđeviću.

Ova ruža će, u ime svih cvetova, ispratiti kneza Pavla u Topolu, na Oplenac, 6. oktobra 2012.

U rasadniku Petrović, u Vrčinu pod Avalom, za poslednjih šest godina, stvorena je ova kraljica cvetova izuzetne lepote koja asocira na savršeno, na dovršenost bez greške.

I kao što je o njoj pevao Dante (Raj XXX pevanje, 124-126), ova žuta ruža je simbol vaskrsenja i besmrtnosti, jer uvek miriše na proleće.

M. Janković

Dalje...

Srbija je jasno pokazala da želi istinu o događajima iz svoje istorije

Banjalučki časopis "Novi Reporter" objavio je (br. 502, 24.10.2012. godine) tekst pod naslovom"Srbija je jasno pokazala da želi istinu o događajima iz svoje istorije" - intervju sa Miodragom Jankovićem, književnikom, istoričarom i urednikom sajta "27. mart".

Pregledajte galeriju i pročitajte intervju s gospodinom Miodragom Jankovićem, koji ovde objavljujemo u celini zahvaljujući ljubaznoj dozvoli redakcije časopisa "Novi Reporter".

Dalje...

Sahrana kneza Pavla na jesen na Oplencu

PRESS, 23.3.2012.
PIŠE: Slađana Vukašinović

Svi Karađorđevići na Oplencu - Vlada formirala organizacioni odbor za prenos posmrtnih ostataka...

Predsednik Srbije Boris Tadić biće na čelu Organizacionog odbora za ekshumaciju i prenos posmrtnih ostataka članova porodice Karađorđević u porodičnu kriptu crkve Svetog Đorđa na Oplencu, saopštila je juče Vlada Srbije.

Ovim će biti omogućeno ispravljanje istorijske nepravde koja je naneta porodici Karađorđević, ali će postupak prebacivanja posmrtnih ostataka po svemu sudeći ići u nekoliko faza. Naime, ideja koja je stigla od prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića da država omogući da se posmrtni ostaci svih članova porodice, čiji su grobovi rasuti po celom svetu, zajedno u jednom danu prenesu na Oplenac nije izvodljiva i insistiranje na tome značilo bi da se čitava stvar ponovo odloži na neodređeno vreme. Zbog toga će, kako smo saznali, na Oplencu na jesen prvo biti organizovana sahrana kneza Pavla.

Dalje...

Vlada Srbije o prenosu posmrtnih ostataka Karađorđevića

VEČERNJE NOVOSTI, 22.3.2012.
PIŠE: V. Talović

Vlada danas donosi odluku o formiranju Organizacionog odbora za prenos posmrtnih ostataka članova dinastije. Prvi će na Oplencu biti sahranjen knez Pavle, jer su pripreme za povratak privedene kraju

POSMRTNI ostaci svih članova dinastije Karađorđević biće ekshumirani i preneti u Srbiju. Vlada Srbije će na današnjoj sednici doneti odluku o obrazovanju Organizacionog odbora za ekshumaciju i prenos posmrtnih ostataka sedmoro Karađorđevića na Oplenac, potvrdio je juče "Novostima" ministar vera i dijaspore Srđan Srećković.

Dalje...

Osnovan Odbor za prenos posmrtnih ostataka Karađorđevića

POLITIKA, 22.3.2012.
PIŠE: J. Čalija

Knez Pavle Karađorđević biće sahranjen do jeseni na Oplencu

Vlada Srbije donela je na jučerašnjoj sednici odluku o obrazovanju Organizacionog odbora za ekshumaciju i prenos posmrtnih ostataka sedmoro Karađorđevića u porodičnu grobnicu na Oplencu. Na čelu odbora je predsednik Srbije Boris Tadić, a članovi su predstavnici vlade, Krunskog saveta, Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), Srpske pravoslavne crkve, istoričari, ambasadori Srbije u zemljama u kojima je sahranjeno sedmoro Karađorđevića čiji bi posmrtni ostaci trebalo da budu preneti na Oplenac. Srđan Srećković, ministar vere i dijaspore i jedan od članova odbora, kaže da je realno očekivati da na Oplencu na jesen bude sahranjen knez Pavle Karađorđević. Naime, njegov sin i kćerka, Aleksandra i Jelisavete Karađorđević, već su pokrenuli procedura za prenos posmrtnih ostataka kneza namesnika, njegove žene kneginje Olge i njihovog sina Nikole.

Dalje...

Grobovi Karađorđevića rasuti po svetu

VEČERNJE NOVOSTI, 18.2.2012.
PIŠE: M. Lopušina

Kako su živeli i umirali članovi kraljevske porodice Karađorđevića: Petnaestoro naslednika vožda Karađorđa sahranjeno je u inostranstvu...

Petnaestoro potomaka vožda Karađorđa sahranjeno je u inostranstvu, od čega će sedmoro najverovatnije da bude pohranjeno u porodičnu kriptu na Oplencu. To su potomci Alekse Karađorđevića i Petra Karađorđevića, a njihove grobnice se nalaze od Rusije i Rumunije, preko Velike Britanije, Francuske, Švajcarske do Amerike - kaže istoričar Slobodan Krstić, koji upravo crta kartu grobnica Karađorđevića rasutih po svetu.

Na Oplencu je sve spremno za sahranu sedmoro Karađorđevića, čiju ekshumaciju i državni ukop traži Kraljevski dom, čim njihovi posmrtni ostaci budu dopremljeni iz inostranstva. Oni počivaju u četiri zemlje - SAD, Grčkoj, Velikoj Britaniji i Švajcarskoj.

Dalje...

Jelisaveta Karađorđević: Ne mogu da čekam prenos porodice

VEČERNJE NOVOSTI, 10.2.2012.
PIŠE: V. Talović

Ćerka kneza Pavla Karađorđevića podržava inicijativu dvora za prenos sedmoro članova dinastije. Odgovor iz Lozane, gde su sahranjeni knez Pavle i Olga:

PODRŽAVAM inicijativu prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića i Kraljevskog dvora za ekshumaciju i sahranu posmrtnih ostataka sedmoro počivših članova dinastije Karađorđević u otadžbini. Znam da ima inicijativa da se obavi zajednička sahrana na Oplencu, ali ne mogu da čekam da oni privedu kraju proceduru, jer sam ja na dobrom putu da uskoro dobijem svu neophodnu dokumentaciju švajcarskih vlasti za prenos mog oca kneza Pavla, moje majke kneginje Olge i brata Nikole u Srbiju.

Dalje...

Knezu Pavlu sve počasti

VEČERNJE NOVOSTI, 27.1.2012.
PIŠE: V. Talović

Posle blagoslova patrijarha srpskog Irineja i država pokazuje dobru volju da se posmrtni ostaci kneza Pavla i kneginje Olge, iz Lozane u Švajcarskoj, gde su sahranjeni u izgnanstvu, prenesu u porodičnu grobnicu na Oplencu. Kako „Novosti“ saznaju, Ministarstvo vera i dijaspore kneginji Jelisaveti Karađorđević pružiće svu pomoć da se uz državne počasti izvrši prenos posmrtnih ostataka kneza Pavla, njegove žene Olge i kneževića Nikole.

Dalje...

Oplenac čeka kneza Pavla

VEČERNJE NOVOSTI, 26.1.2012.
PIŠE: Violeta Talović

U crkvi Svetog Đorđa u Topoli očekuju na jesen sahranu posmrtnih ostataka Pavla Karađorđevića. Princeza Jelisaveta: Obratiću se za pomoć donatorima.

Dalje...

Knez Pavle može na Oplenac

VEČERNJE NOVOSTI, 17. januar 2012.
PIŠE: V. Talović

Patrijarh srpski Irinej primio princezu Jelisavetu Karađorđević. Podržano nastojanje da posmrtni ostaci Pavla, Olge i Nikole Karađorđevića budu sahranjeni na Oplencu.

Dalje...

Neću se smiriti dok oca ne sahranim na Oplencu

PRESS, 16.12.2011.
PIŠE: Violeta Nedeljković

Intervju s kneginjom Jelisavetom Karađorđević... Ne može da sakrije suze: Ceo život znam da je moj otac nevin. Nije bio lopov, ni fašista, već samo čovek koji je hteo da spase narod.

Dalje...

Saznajte više...

Mapa sajta
Copyright © 2008, 27. mart. All rights reserved.