Кнез Павле - Биографија - Сахрана на Опленцу - Кнезу Павлу све почасти

Кнезу Павлу све почасти

ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ, 27.1.2012.
ПИШЕ: В. Таловић

Држава ће помоћи при преношењу и сахрани посмртних остатака Павла Карађорђевића. Принцеза Јелисавета жели испраћај какав је имао краљ Никола на Цетињу.

ПОСЛЕ благослова патријарха српског Иринеја и држава показује добру вољу да се посмртни остаци кнеза Павла и кнегиње Олге, из Лозане у Швајцарској, где су сахрањени у изгнанству, пренесу у породичну гробницу на Опленцу.

Како „Новости“ сазнају, Министарство вера и дијаспоре кнегињи Јелисавети Карађорђевић пружиће сву помоћ да се уз државне почасти изврши пренос посмртних остатака кнеза Павла, његове жене Олге и кнежевића Николе.

- Кнез Павле роду је дао своје величанствено умеће, без сенке, што је коначно судска рехабилитација недвосмислено потврдила - каже државни секретар у Министарству вера и дијаспоре др Предраг Тојић. - Као српски владар, кнез Павле заслужује све државничке почасти у преносу земних остатака из егзила на свето место, које му по божјим и људским обзирима припада, у крипту Цркве светог Ђорђа на Опленцу.

НЕПРАВДА

- Да нема политичке воље, не би било ни рехабилитације - каже Душанка Суботић Хомен. - И председник Борис Тадић је недавно истакао да је срећан што је кнез Павле рехабилитован после дуге историјске неправде.

Пре неколико дана принцеза Јелисавета се, преко свог адвоката Душанке Суботић Хомен, обратила за помоћ надлежном Министарству. Да је држава спремна да помогне у ексхумацији, преносу посмртних остатака и сахрани, говори брзина којом је стигао потврдан одговор, али и залагање министра вера и дијаспоре Срђана Срећковића, који се са државним секретаром из Министарства правде договорио да заједничким снагама исправе ову историјску неправду.

- Упутили смо захтев и Министарству спољних послова Србије да се преко наше амбасаде и конзулата у Швајцарској покрене процедура за свечани пренос моштију почившег кнеза Павла и кнегиње Олге - каже Тојић. - Као владар који је водио земљу више од шест година, 1934-1941, заслужује највише почасти. А како је живео у расејању наше Министарство као надлежно, институционално треба да спроведе одлуку Владе. Сматрам да би било неопходно да се оформи одбор који би пратио овај догађај.

ТРОШКОВИ

- Од одлуке Владе зависиће да ли трошкове ексхумације, преноса и сахране покрива држава - каже Предраг Тојић. - Ако се сахрана одобри уз државне почасти, трошкови су државни. Ако помоћ државе изостане, очекује се помоћ донатора.

- Како је кнез Павле рехабилитиван правоснажним решењем, нема правних сметњи да се изврши пренос моштију у крипту цркве Светог Ђорђа на Опленцу - каже Душанка Суботић Хомен.

Она каже да је жеља принцезе Јелисавете да кнез Павле буде сахрањен уз највеће државне почасти, као што је краљ Никола дочекан и испраћен од свог народа, на вечни починак у цркву на Цетињу. Краља је дочекала почасна гарда, а почаст му је одао и народ у мимоходу.

Адвокати који заступају принцезу Јелисавету договарају даље кораке. После потврдног одговора из Министарства вере и дијаспоре, први следећи је упућивање званичног писма Влади, односно Генералном секретаријату Владе.

- Као адвокат принцезе Јелисавете, пратићу тај поступак да не би трајао превише дуго - каже Суботић Хомен. - По швајцарском закону забрањена је ексхумација од 1. априла до 1. октобра што нас обавезује да будемо брзи. Али ако се и догоди да сахрана буде на јесен, без обзира на то ко тада буде у власти, закључак Владе мораће да се испоштује.

(Текст је објављен у дневном листу Вечерње новости 27. јануара 2012. године.)Mapa sajta
Copyright © 2008, 27. mart. All rights reserved.