Кнез Павле - Биографија - Кнез Павле рехабилитован - The Times: Велики чланак о кнезу Павлу

„Тајмс": Кнез Павле је заслужено рехабилитован

PRESS, 29.1.2012.

Британски „Тајмс" посветио је велики чланак кнезу Павлу Карађорђевићу и његовој недавној рехабилитацији, уз закључак да кнез Павле није био предодређен за политичке контроверзе које су га пратиле.


Сећање... Кнегиња коначно дочекала правду

Међутим, када је судбина уплела своје прсте, Павле је постао прво владар, а онда и изгнаник, присиљен да живи у кућном притвору и остављен од људи за које је мислио да су му пријатељи. На крају Другог светског рата комунистички режим прогласио га је за ратног злочинца. Павле се никада није вратио у отаџбину.

Веза са Елизабетом

- Сада, више од 70 година после његовог пада с власти, кнез Павле, који је умро 1976. године, коначно је рехабилитован. Српски виши суд пресудио је да он није био ратни злочинац, а његова ћерка кнегиња Јелисавета сада се бори да се његово тело врати у домовину из Швајцарске, да би био сахрањен у Србији са државним почастима - забележио је „Тајмс".

Кнегиња Јелисавета је поводом рехабилитације кнеза Павла рекла за „Тајмс" да је то нешто на чему је радила 20 година.

- Предивно је, једноставно не могу да поверујем. Мој отац би био пресрећан. Жао ми је што вест о рехабилитацији не могу да му саопштим лично - рекла је Јелисавета Карађорђевић.

У годинама после Првог светског рата кнез Павле је био гламурозна фигура у европском краљевском друштву. Амерички политичар и хроничар Чипс Кенон, Павлов цимер, за њега је говорио да је особа коју је највише волео. И да је био веома близак пријатељ енглеске краљице.

- Многи су сматрали да је био веома заинтересован да је ожени - забележио је Вилијем Шокрос у званичној биографији краљице Елизабете.

Уместо тога, Павле се оженио принцезом Олгом, сестром принцезе Марине, војвоткиње од Кента. Џорџ Шести, војвода Јорка, био је Павлов кум.

Године 1934. краљ Александар убијен је у Марсеју и Павле је постао принц-регент док Александров син Петар не постане пунолетан. А када је избио Други светски рат Југославија је остала неутрална. Та позиција није била одржива. Павле је покушао да затражи војну помоћ од Британије и Француске, али ни једни ни други нису помогли. Хитлер је тражио од кнеза Павла да потпише Тројни пакт: српски кнез је сматрао да ће потписивањем тог пакта купити време и инсистирао је да Немци у договор унесу клаузулу којом ће се обавезати да неће напасти Југославију.

Када се Павле побунио против инсистирања Велике Британије да Југославија уђе у рат, Черчил је рекао:

- Став кнеза Павла делује као став човека који има ту несрећу да је у кавезу са тигром и нада се да га неће испровоцирати. Али полако и сигурно, за тигра долази време за вечеру.

Осетљив и суптилан човек

На крају, све то је било неважно. Два дана пошто је кнез Павле потписао Тројни пакт, догодио се преврат који је подржала и инспирисала Велика Британија, избио је грађански рат и Хитлер је кренуо у инвазију на Југославију. Поводом ових догађаја „Тајмс" цитира и принца Александра Карађорђевића, који је рекао да је кнез Павле само покушавао да одбрани јединство и суверенитет Југославије у веома тешком времену.

- Био је јако добар човек и џентлмен. Али налазио се у безизлазној ситуацији - рекао је принц Александар.
После изгнанства, Павле и његова породица отишли су у Кенију, где су провели три године у кућном притвору који су организовале енглеске власти. За већину људи, он је био издајник који је предао своју земљу нацистима. У Енглеској, његова стара пријатељица Елизабета, која је тада већ постала британска краљица, забележила је да је Павле у очима света изгледао као неко ко је направио велику збрку, али да сви врло добро знају да је он осетљив и суптилан човек.

Јелисавета: На потезу је Влада Србије

„Тајмс" пише и да је Врховни суд Србије одлучио да Павлова имовина, коју су комунисти одузели пре 66 година, буде враћена наследницима. Кнегиња Јелисавета истиче да је имовина мање важна од имена њеног оца.

- Морам да убедим Владу Србије да се сложи и организује мом оцу државну сахрану. Он је био на челу ове државе. Добро је што је његовом имену враћено достојанство које заслужује. Људи треба да буду поносни што је он био владар - рекла је кнегиња Јелисавета, а пренео „Тајмс".

(Текст објављујемо уз дозволу дневног листа Press.)

Кликните овде да прочитате комплетан текст "Prince Paul of Yugoslavia exonorated of war crimes", објављен на сајту листа "The Times", 24. januara 2012. godine.

Mapa sajta
Copyright © 2008, 27. mart. All rights reserved.