Кнез Павле - Биографија - Кнез Павле добио улицу у Шапцу

Kнез Павле добио улицу у Шапцу

После готово седам деценија, Шабац је први град у Србији који је једној од својих улица дао име кнеза Павла. Одлуком градске скупштине, усвојеној на седници одржаној 24. марта 2010. године, нова улица која се простире у продужетку Мишарске улице добила је назив Улица кнеза Павла Карађорђевића.

Миодраг Јанковић, уредник Интернет портала “27. март”, овај догађај коментарише следећим речима:

“Као што је Мишарска битка 1806. године отворила пут ка успеху Карађорђевог устанка и освојењу Београда, а Шабац постао славни српски град, тако је и овога пута у Шапцу рођена нова нада за све нас који верујемо да без препознавања историјске истине не може бити напретка у нашој земљи. Дакле, Шабац је први град у Србији који је одлучио да једна његова улица понесе име кнеза Павла. Први пут од 1944. године и доласка комуниста на власт, један српски град је подарио знамен најоклеветанијем српском владару. И није случајно да се Мишарска улица у Шапцу наставила као Улица кнеза Павла, а да су обе најближе Улици краља Милутина, великог Немањића, задужбинара, који нам је завештао, између осталих светиња, Грачаницу, ремек-дело српске цивилизације.

То значи да је у Шапцу рехабилитован Њ.К.В. кнез Павле Карађорђевић. Надам се и желим свим срцем да се исто то деси у целој нашој Србији, не би ли се исправила једна од највећих неправди коју су Симовићеви авантуристи, и за њима Брозови комунисти, нанели српском народу. Дивно је што се то десило у Шапцу, где је некада, на Мишару, грануло сунце српске слободе, што говори да има наде и да се данас ипак може веровати у будућу срећну Отаџбину.”


Одлука Скупштине града Шапца
о утврђивању назива Улице
кнеза Павла Карађорђевића
Мапа сајта
Copyright © 2008, 27. mart. All rights reserved.