Како бака каже

Како бака каже

PRESS, 04.10.2009.
ПИШЕ: Вељко Лалић

Да ли вам Жарко Кораћ личи на човека који би одбио Хитлеров ултиматум 1941. или на човека који би се против фашизма борио по босанским шумама? Да ли вам на тако нешто личе Биљана Ковачевић-Вучо или Оливера Ковачевић, које последњих дана протестују због рехабилитације Драгише Цветковића или најаве да би после 60 година могле да се откопају масовне гробнице грађанске Србије?

Неограђанска Србија се грози копања у Лисичјем потоку, иако би с ашовима кренула за Сребреницу. И зато данас на каналу који сви плаћамо прва српска зечица Оливера Ковачевић месецима потура причу о злим четницима, коју јој је испричала њена бака после неког од Титових повратака са сафарија. Тако бар изгледају њене историјске емисије, које треба „забранити за млађе од 76 година", или све оне који знају да је Други светски рат почео фашистичко-комунистичким нападом на Пољску или размишљају да баш није нормално због 158 убијених Немаца пред стрељачки вод извести 25.000 Срба.

То питање поставио је историчар Предраг Марковић, после чега су на њега скочиле баке с тенкова, удбашки професори, зечице и девојчице које су преживеле ред гибанице, ред клања у четничким селима. Пре тридесет година, док је Југославија била поштована у свету, за тако нешто убили би га пред камерама. И то би лично урадио неки универзитетски професор, попут Жарка Кораћа, коме је изгледа сан да се, попут Оливере Ковачевић, слика го за „Плејбој". Она тврди да је кнез Павле позвао четнике да се предају Титу, а Кораћ како су нови злочини у Босни урађени по четничком моделу Павла Ђуришића.

Зар у Сребреници бомбоне није делио њихов друг, није ли то био Ратко Младић који је три године раније скидао кокарде по Книну, а тридесет година раније на партизанској академији морал учио од оца Биљане Ковачевић-Вучо. Кораћа морал не занима, чим научно утемељено тврди да је Драгиша Цветковић своју политику заснивао само на томе да докаже да није Циганин. Чим каже да мала деца знају да је Дража Михаиловић сарађивао с нацистима, а академик Дејан Медаковић међу 100 најзнаменитијих Срба ставио Милана Недића, јер га је овај запослио.

Тога би се и зечица постидела. Јер, Дражу је постхумно одликовао Хари Труман, а Медаковић је за време рата волонтирао код Милана Кашанина у Музеју кнеза Павла. Професор можда није ни чуо за Милана Кашанина, највећег српског историчара уметности, коме су комунисти после рата дозволили да пише „Да ли сте знали" за „Политику", или Милутина Миланковића, кога је неки удбаш, попут Миодрага Зечевића, прогласио за непријатеља партије и државе.

За неокомунисте очигледно постоји само један велики Србин: Хрват Ј. Б. Тито. Тако им је бака испричала...

(Текст објављујемо уз дозволу дневног листа Press.)

Мапа сајта
Copyright © 2008, 27. mart. All rights reserved.