Pokrovitelj


Film


Knjige o 27. martu


Ostale knjige...

Rehabilitacija


Sahrana na Oplencu


Godišnjica


Saznajte više...


Milan Antić: Namesnici i Ministar Dvora pred sudom

Milan Antić: Izvodi iz beležaka

- I grob i rob: Odgovor Dragiše Cvetkovića Ivici Dačiću (Press, 04.10.2009.)

- Kako baka kaže (Odgovor Veljka Lalića Žarku Koraću, Press, 01.102009.)

- Stotine 'izdajnika' čeka rehabilitaciju (Press, 27.09.2009.)

- Rehabilitovan Dragiša Cvetković (Press, 26.09.2009.)

- Ekskluzivno - UDBA: Dosije Milana Stojadinovića

- Ekskluzivno: Podela Jugoslavije počela u Argentini! (Press, 15.3.2009.)

- Otvoren dosije Mustafe Golubića: Staljinova naredba - Draža umesto Tita (2. deo, Press, 28.12.2008.)

- Otvoren dosije Mustafe Golubića: Izdao me Tito! Ali, neka ga... (1. deo, Press, 14.12.2008.)

- Milan Stojadinović u tajnom arhivu UDBE (feljton, Večernje novosti 2005)

Kako baka kaže

Kako baka kaže

PRESS, 04.10.2009.
PIŠE: Veljko Lalić

Da li vam Žarko Korać liči na čoveka koji bi odbio Hitlerov ultimatum 1941. ili na čoveka koji bi se protiv fašizma borio po bosanskim šumama? Da li vam na tako nešto liče Biljana Kovačević-Vučo ili Olivera Kovačević, koje poslednjih dana protestuju zbog rehabilitacije Dragiše Cvetkovića ili najave da bi posle 60 godina mogle da se otkopaju masovne grobnice građanske Srbije?

Neograđanska Srbija se grozi kopanja u Lisičjem potoku, iako bi s ašovima krenula za Srebrenicu. I zato danas na kanalu koji svi plaćamo prva srpska zečica Olivera Kovačević mesecima potura priču o zlim četnicima, koju joj je ispričala njena baka posle nekog od Titovih povrataka sa safarija. Tako bar izgledaju njene istorijske emisije, koje treba „zabraniti za mlađe od 76 godina", ili sve one koji znaju da je Drugi svetski rat počeo fašističko-komunističkim napadom na Poljsku ili razmišljaju da baš nije normalno zbog 158 ubijenih Nemaca pred streljački vod izvesti 25.000 Srba.

To pitanje postavio je istoričar Predrag Marković, posle čega su na njega skočile bake s tenkova, udbaški profesori, zečice i devojčice koje su preživele red gibanice, red klanja u četničkim selima. Pre trideset godina, dok je Jugoslavija bila poštovana u svetu, za tako nešto ubili bi ga pred kamerama. I to bi lično uradio neki univerzitetski profesor, poput Žarka Koraća, kome je izgleda san da se, poput Olivere Kovačević, slika go za „Plejboj". Ona tvrdi da je knez Pavle pozvao četnike da se predaju Titu, a Korać kako su novi zločini u Bosni urađeni po četničkom modelu Pavla Đurišića.

Zar u Srebrenici bombone nije delio njihov drug, nije li to bio Ratko Mladić koji je tri godine ranije skidao kokarde po Kninu, a trideset godina ranije na partizanskoj akademiji moral učio od oca Biljane Kovačević-Vučo. Koraća moral ne zanima, čim naučno utemeljeno tvrdi da je Dragiša Cvetković svoju politiku zasnivao samo na tome da dokaže da nije Ciganin. Čim kaže da mala deca znaju da je Draža Mihailović sarađivao s nacistima, a akademik Dejan Medaković među 100 najznamenitijih Srba stavio Milana Nedića, jer ga je ovaj zaposlio.

Toga bi se i zečica postidela. Jer, Dražu je posthumno odlikovao Hari Truman, a Medaković je za vreme rata volontirao kod Milana Kašanina u Muzeju kneza Pavla. Profesor možda nije ni čuo za Milana Kašanina, najvećeg srpskog istoričara umetnosti, kome su komunisti posle rata dozvolili da piše „Da li ste znali" za „Politiku", ili Milutina Milankovića, koga je neki udbaš, poput Miodraga Zečevića, proglasio za neprijatelja partije i države.

Za neokomuniste očigledno postoji samo jedan veliki Srbin: Hrvat J. B. Tito. Tako im je baka ispričala...

(Tekst objavljujemo uz dozvolu dnevnog lista Press.)


Mapa sajta
Copyright © 2008, 27. mart. All rights reserved.