Милан Стојадиновић у тајном архиву УДБЕ - 5. део

Милан Стојадиновић у тајном архиву УДБЕ

БРИГЕ ЗБОГ БРАТА

(5. део)

Вечерње новости, 19.01.2005
ПИШУ: Вељко Лалић и Угљеша Балшић

ДРУГИ разговор Бошка Видаковића и Милана Стојадиновића, 22. 8. 1952. године, био је много непосреднији. Атмосфера је, како пише Видаковић у свом извештају, који "Новости" ексклузивно објављују из досијеа Милана Стојадиновића у тајној архиви Удбе, већ била погодна - за обострани наступ и коначно откривање карата.

- Стојадиновић ме питао да ли шта знам о његовом брату - пише Видаковић. - Рекао сам му да сам нешто мало обавештен и да знам да је његовом брату сада знатно боље, да ради интелектуалне послове, да је сам или са још једним у соби...
Он се зачудио да је његов брат тако жестоко осуђен, наводећи да није написао ни један једини чланак у "Времену" и да он, према томе, није ни сарађивао с Немцима; затим, када је већ осуђен, зар није могао до сада да буде помилован, када су пуштени и помиловани многи ратни злочинци Немци, па чак и Степинац.

- Одговорио сам му да о детаљима у вези с његовим братом нисам упознат, али да претпостављам да га је сама функција(главни уредник дневног листа "Ново време") у току окупације аутоматски морала да увуче у тесну сарадњу. Моменат је био ту. Изјавио сам да се тешко ослобађају колаборационисти такве врсте, али и поред тога да сам спреман да се заинтересујем за случај.

Стојадиновић је изјавио да би био врло захвалан и да би био тиме лично задужен. Подвукао сам да сматрам да ће тешко ићи, али да претпостављам да ћу нешто моћи да учиним у погледу смањења казне у почетку, а касније можда и више уколико се буде повољно развијала ситуација.

ОН је истакао да му је познато да не може да се помилује ниједан кажњеник који није издржао пола казне и да ће кроз шест месеци Драгомиру проћи пола казне, те да ће се тиме створити погодна ситуација. Пошто смо још мало разговарали о овом случају и подвукао сам да ми он мора помоћи око неких проблема, који у сваком случају неће ићи у озбиљан раскорак са његовим личним уверењима. Констатовао сам да се обојица налазимо у истој (патриотској) позицији у односу на усташе и њихову делатност у Аргентини и у свету, и да по том питању он може много да учини.

- Изјавио је да се потпуно слаже по овом питању и да ће без икакве резерве учинити све што је његовој моћи. Уверавао ме је да има доста добрих веза овде међу високим функционерима, а и међу дипломатским кором. Он тврди да му је лични пријатељ помоћник министра иностраних послова преко кога је информисан о многим питањима и званичним ставовима из Перонове спољне политике, мада је такође добро информисан и о унутрашњим проблемима код својих других веза. Контакт је успостављен.

Са Стојадиновићем смо се добро разумели. Језик је постао непосредан, чак је почео да добија и професионални призвук - објашњава први комунистички обавештајац. - Оставио сам му да он мора у свакој погодној ситуацији да дискредитује Павелића и његове, код функционера власти, приказујући их као несигурне и као потенцијалну опасност за сам режим. Такође сам рекао да су ми потребне све информације до којих може да дође. Стојадиновић је изјавио да потпуно схвата ову потребу и да је он до сада већ користио неке моменте да подрије Павелића.

ПОШТО се разговор кретао још извесно време око утаначавања рада по овом проблему, прешао сам на друга питања. Интересовао сам се у првом реду о економској ситуацији и делатности Стојадиновића по тој линији.

Он ми је испричао свој положај подвлачећи да је главни уредник листа "Економист" и саветник владе (Ла Плата) о економско финансијским питањима, те да се сам практично не бави трговачком делатношћу. Одмах је додао да његов зет има три предузећа. Интересовао сам се о економији Јужне Америке, а посебно Аргентине, због могућности евентуалног пласмана наших производа. Испитивали смо могућност за евентуално ангажовање Радоњића, односно његовог предузећа у неким будућим пословима. Стојадиновић је мислио да би ваљало да се оснује нека агенција у којој би и он дао једног човека, наравно, Аргентинца, док би ја такође требало да одредим једног способног човека који би водио углавном све послове и који би, наравно, морао бити врло поверљив. Затражио сам да ми Стојадиновић уради економску анализу Јужне Америке, посебно Аргентине, и да затим понуди предлог за евентуалне послове, што би мени знато олакшало оцењивање могућности. Стојадиновић је пристао да уради једну такву анализу.

- Молио ме да му запослим сестру која је правница и станује у Зориној 25 (Нада Глишић). Обећао сам да ћу помоћи код запослења. Такође тражио је да му прибавим књигу "Један краљ, једна држава, један народ", јер му је потребна због мемоара (предизборни говор са сликама). Обећао сам да ћу настојати да је нађем и да је пошаљем. Молио ме је да му прибавим комплете "Политике" или "Времена" од 1935 до 1939. године. Ништа му нисам обећао. Постављао је питање држављанства.

После краћег дијалога о безначајним стварима прешли смо на проблем утврђења везе, пошто сам подвукао да не бих желео да за наш аранжман знају функционери у посланству. Стојадиновић је поставио питање како да се одржава веза. Одговорио сам му да је мој лични пријатељ један Србин који ради у посланству. Стојадиновић је упао с питањем да ли је то конзул (М. Пиљуга). Одговорио сам потврдно. Стојадиновић се сагласио речима: "Врло добро, он је Србин - Босанац".

КЋЕРКИ УЛАЗ СЛОБОДАН

БОШКО Видаковић највише је сумњао у Стојадиновића јер је тражио да му се документа МИП-а, за писање његових мемоара, званично проследе.

- Подвлачим да је Стојадиновић инсистирао да ове документе тражи званично и поред тога што сам му предложио да ако који документ пронађем пошаљем копију преко везе. Поново је поставио питање његових кућа, а у вези с тим и његовог положаја. Одговорио сам му да ћу извидети ствар и да ћу одговорити, мада сматрам да ће сваки покушај у овом правцу бити јалов. Напомињем да на овоме није много инсистирао. Кроз разговор је питао да ли би могао да пропутује кроз Југославију - шаљивим тоном. Одговорио сам да то не би било немогуће али би његова ћерка могла лакше да прође и да се чак задржи једно време - написао је Видаковић.

(НАСТАВЉА СЕ)

(Фељтон објављујемо уз дозволу Вечерњих новости.)Мапа сајта
Copyright © 2008, 27. mart. All rights reserved.