Pokrovitelj


Film


Knjige o 27. martu


Ostale knjige...

Rehabilitacija


Sahrana na Oplencu


Godišnjica


Feljton o knezu Pavlu - 5. deo

Feljton o knezu Pavlu Karađorđeviću

5. deo

Medeni mesec u Veneciji

PIŠE: Miodrag Janković

Beograd, 1. decembar 1918. Kuća Alekse Krsmanovića na Terazijama. Neobarokno zdanje s kraja XIX veka, tadašnja rezidencija regenta Aleksandra.

Svečana atmosfera. U ime delegacije Narodnog veća SHS, proklamaciju čita Ante Pavelić koji je u istoriji zapamćen kao "Zubar", valjda da bi ga razlikovali od istoimenog ustaškog "poglavnika".

Pre nego što će proglasiti Kraljevinu SHS, regent, u generalskoj uniformi, okićen odlikovanjima, kaže da je ovim aktom "konačno provedeno u delo ono što su najbolji sinovi naše krvi, sve tri vere, sva tri imena, s obe strane Dunava, Save i Drine, počeli pripremati još za vlade blažene uspomene moga dede Kneza Aleksandra I i Kneza Mihaila".


Kraj Kraljevine Srbije -
srpske ratne zastave
premeštene u muzej

Toga dana je Kraljevina Srbija otišla u ad akta. Srpska poslanstva menjaju ime i ističu novu zastavu. U martu 1919. prestala je da postoji Srpska vojska! Tog istog meseca je načelnik Štaba srpske Vrhovne komande, slavni vojvoda Živojin Mišić, na zahtev regenta obišao Hrvatsku. U njegovom raportu, kako je to zabeležio Milorad Pavlović - Krpa, stoji: "Jugoslovenstvo nije narodnost, nego ideologija. Jugoslovenstvo ne može da posluži kao temelj za izgradnju jedne realne državne celine". Posle razgovora sa hrvatskim političarima, književnicima, novinarima, sveštenicima, učiteljima i običnim ljudima, vojvoda Mišić je shvatio da svi oni misle da je "nastao čas da Hrvatska dobije svoju samostalnost i nezavisnost". Vojvoda je o Hrvatima rekao i ovo: "Svi oni jednako misle, to je svet za sebe, ma sa kakvim predlogom da se pojaviš stvar je propala. Ništa se neće moći učiniti. To nisu ljudi na čiju se reč možeš osloniti. To je najodvratnija fukara na svetu, koja se ne može zajaziti ničim što bi joj se ponudilo. Ja sam duboko uveren da se mi sa njima nećemo usrećiti. Sumnjam da na kugli zemaljskoj ima većih podlaca, prevaranata i samoživih ljudi".

Knez Pavle je okončao svoje studije u Oksfordu. Postao je, kako je to zapisao Pol Moran, "oličenje blagosti života".


Portret vojvode
Živojina Mišića -
rad slikara
Uroša Predića

Posle Karađorđa najgenijalniji srpski vojskovođa, primer časnosti i rodoljubivosti, vojvoda Živojin Mišić je umro u Beogradu, 20. januara 1921. godine.

Na Vidovdan, izglasan je ustav Kraljevine SHS. Odmah zatim kralj Aleksandar i knez Pavle su otputovali u Pariz. Kralj je imao da se podvrgne jednoj delikatnoj hiruškoj intervenciji. Zbog obavezne nege posle operacije, ostao je u Parizu više od dva meseca. Nije mogao biti prisutan pored odra svog oca koji je izdahnuo 16. avgusta. Nikola Pašić je, kako priliči, bio na licu mesta i objavio je: "Kralj je mrtav - živeo kralj!"

Dva brata od stričeva rešili su bili da se žene. Kralj Aleksandar je svojim izborom rešavao i jedno važno državno pitanje: granicu sa Rumunijom.

Knez Pavle uoči venčanja
Knez Pavle uoči venčanja

A knez Pavle? Moglo bi se reći da je priželjkivao princezu koja bi odgovarala njegovom rangu i rodoslovu. To je sasvim izvesno. Ali više od svega, knez Pavle je želeo da više ne bude toliko usamljen. I da sa izabranicom svoga srca podeli ljubav za lepotom koju je stvorila ljudska ruka. I desilo se, eto, da je imao sreće.

U životu kneza Pavla, junaka iz antičke tragedije, retki su momenti za koje se može reći da su bili tako skladni i da su tako mnogo obećavali, kao što su bili ti dani i nedelje kad je princeza Olga ušla u njegovu sudbinu.

Kneginja Olga
Kneginja Olga

Najplemenitijeg porekla koje se i tada i danas može zamisliti, Kneginju Olgu je još krasila neka vanvremena lepota. Prvi put ju je video na balu kod ledi Zije Verner, u Londonu. Olga je zapisala da joj se učinio "strašno stidljiv". Mladi srpski knez se bio zaljubio, kako se to kaže "do ušiju". Olga mu se činila kao staroegipatska kraljica Nefretiti, a poredio je njen lik i sa lepoticama sa starogrčkih Tanagri.

Nil Balfur piše: "Odveo ju je u bioskop, ali se ponašao smeteno i nervozno. Osetivši sasvim dobro njegovo raspoloženje, Olga se okrenula prema njemu i prošaputala: Jesi li našao ono što želiš? Pun zahvalnosti knez Pavle ju je pogledao i rekao: Jesam, najzad!"


Venčanje kneza Pavla
i kneginje Olge

Venčali su se u Beogradu, sutradan posle krštenja prestolonaslednika Petra, sina kralja Aleksandra i kraljice Marije. Iste večeri su krenuli u Veneciju, kako je kneginja Olga zapisala u "sopstveni život udvoje". Posle nekoliko dana došli su u Firencu, knez pavle je svoju nevestu odveo u Pratolino, kako bi je predstavio tetki Moini. Zatim su otputovali u Rim i odseli u vili kneza Lazareva. U večnom gradu su ostali pet nedelja. Kneginja Olga je ušla u svet kneza Pavla.

U Kraljevini SHS, gde je odnedavno živeo samo jedan, "trojedini" narod, istorija se ubrzavala. Iz Prvog svetskog rata Srbija je izašla osakaćena. Rat i okupacija su odneli 1.511.415 života i zemlja je pretrpela ogromne materijalne štete. U Jugoslaviju je Srbija ušla bez tri petine svog narodnog bogatstva koje se pre 1914. cenilo na oko 11 milijardi dinara u zlatu. Stvarni iznos štete je premašivao šest milijardi zlatnih francuskih franaka. Pri raspodeli reparacija Srbija je, zbog tadašnjeg "bratstva i jedinstva", bila izjednačena sa ostalim krajevima nove države. Hrvatska i Slavonija su dobile 2.659 miliona zlatnih franaka, Slovenija 1.555 miliona, Bosna i Hercegovina 675,5 miliona, Dalmacija 695,5, a Bačka i Banat 110 miliona zlatnih franaka.

Iz ovih krajeva je Austro-Ugarska mobilisala preko 500.000 muškaraca, od kojih su mnogi učestvovali u ratnim operacijama protiv Srbije i za vreme okupacije počinili mnogobrojna zverstva nad civilnim stanovništvom. Ovo se naročito odnosi na Hrvate i na muslimane iz BiH. Pored svega drugog, propala kruna propale crno-žute monarhije koja se u Trstu menjala po kursu 1000 za jedan dinar, u Hrvatskoj i Sloveniji imala je skandalozan kurs: četiri krune za jedan dinar! Za to vreme srpski seljak, koji je izašao kao pobednik iz rata, preživljava najcrnje dane. Na hiljadu seljaka jedan ima čitavo odelo, kod ostalih je to zakrpa do zakrpe, a ceo opanak je, takođe, bila retkost. Sve ovo je doprinelo da se opljačkana i teško ranjena Srbija našla u vrlo teškom položaju. Jugoslovensku avanturu imao je da plati Srbin. Uza sve to, Srbija je morala da podnosi optužbe (neosnovane i zlonamerne) iz Slovenije i Hrvatske da je opljačkala ove južne Slovene.

Od kako je izglasan, praktično samo srpskim glasovima, Vidovdanski ustav nije mogao biti primenjen. Za osam godina, do 1929, sedamnaest puta su padale vlade i to samo zbog toga što su pokušacale (bezuspešno) da načine sporazum sa Hrvatima. Hrvati nisu priznavali kraljevinu SHS pod dinastijom Karađorđevića. Svakako su je nazivali, a najviše "dinastija svinjarska".

Arbanasi su osnivanje Prizrenske lige proslavljali pobunama i osnovali u Skadru Komitet za obnovu Kosova. Prvi uspeh ove terorističke organizacije je bilo ubistvo Esad-paše, zagovornika prijateljstva Šiptara i Srba. Italija naoružava ove teroriste i šalje im vojne instruktore. Po naredbi Kominterne, od 1924. godine, jugoslovenski komunisti su davali podršku arbanaškom separatizmu koji je trebalo da bude ostvaren putem terora nad srpskim življem. "Ustaša", hrvatski pokret od osnivanja pod tutorstvom madžarskig revanšizma, aktivno je sarađivao sa Kosovskim komitetom i bugaraškim VMRO. Kominterna, VMRO i ustaše, zajedno su bili izvršioci zločina u Marseju 1934. godine, 9. oktobra.

U dvorcu Elizabete od Jorka, u krilu Vajtlodž, 13. avgusta 1924. kneginja Olga je donela na svet dečaka koji je na krštenju dobio ime Aleksandar.

Nastaviće se...

Povratak na početak...

(Tekst je u skraćenom obliku objavljen u "Večernjim novostima" 24. decembra 2011. godine.)

Mapa sajta
Copyright © 2008, 27. mart. All rights reserved.