Рехабилитован председник југословенске владе Драгиша Цветковић

Рехабилитован председник југословенске владе Драгиша Цветковић

PRESS, 26.09.2009.
ПИШЕ: (Д. К. - Аг.)

Нишки Окружни суд поништио је одлуку Државне комисије ФНР Југославије из 1945.године, којом је Драгиша Цветковић проглашен за државног непријатеља и ратног злочинца. Тиме је рехабилитован овај бивши југословенски премијер и градоначелник Ниша, у поступку који су покренули његови потомци.

Драгиша Цветковић

- Веома сам задовољан. Породица је пресрећна што је после дугог времена исправљена историјска неправда. Цветковић је потписивањем Тројног пакта имао намеру да заштити српски народ од страдања, а због тога је проглашен за злочинца. Драго ми је што је та одлука коначно проглашена ништавом - казао је јуче Милан Ивошевић, пуномоћник чланова Цветковићеве породице и муж његове праунуке Марије.

Драгиша Цветковић је, са министром спољних послова Краљевине Југославије Александром Цинцар Марковићем, фебруара 1941. године у Немачкој преговарао са министром спољних послова Немачке Јоакимом фон Рибентропом и самим Адолфом Хитлером. Неколико недеља касније, 25. марта, по одлуци Крунског савета, Цветковић, Цинцар Марковић и Фон Рибентроп у дворцу Белведере у Бечу потписали су протокол о приступању Југославије Тројном пакту Сила осовина.

Тврдио је да му је основни циљ био да се избегне рат и да је потпис на документ ставио под притиском Крунског савета и кнеза Павла, који је, такође, желео да очува неутралност Југославије у ратном сукобу који се разбуктавао. Два дана касније, 27. марта, група официра је извела војни удар, збацила Владу и намесништво, ухапсила Цветковића и остале министре, а краља Петра II Карађорђевића прогласила за пунолетног и предала му власт. Цветковић је убрзо пуштен из затвора, да би по уласку Немаца у Београд од њега тражено да сарађује са окупатором, али је он то одбио и повукао се у Нишку Бању. У Белом двору 16. априла исте године избегао је да потпише капитулацију Југославије, као и понуду да буде председник владе поробљене Србије. У нишком крају помагао је покрет Драже Михаиловића.

У Бугарску је побегао 4. септембра 1944. године, а одатле у Турску. Из Истанбула је прешао у Рим, па у Париз. Цветковић је живео у Паризу све до смрти 1969.

(Текст објављујемо уз дозволу дневног листа Press.)


Мапа сајта
Copyright © 2008, 27. mart. All rights reserved.