Pokrovitelj


Film


Knjige o 27. martu


Ostale knjige...

Rehabilitacija


Sahrana na Oplencu


Godišnjica


Saznajte više...


Milan Antić: Namesnici i Ministar Dvora pred sudom

Milan Antić: Izvodi iz beležaka

- I grob i rob: Odgovor Dragiše Cvetkovića Ivici Dačiću (Press, 04.10.2009.)

- Kako baka kaže (Odgovor Veljka Lalića Žarku Koraću, Press, 01.102009.)

- Stotine 'izdajnika' čeka rehabilitaciju (Press, 27.09.2009.)

- Rehabilitovan Dragiša Cvetković (Press, 26.09.2009.)

- Ekskluzivno - UDBA: Dosije Milana Stojadinovića

- Ekskluzivno: Podela Jugoslavije počela u Argentini! (Press, 15.3.2009.)

- Otvoren dosije Mustafe Golubića: Staljinova naredba - Draža umesto Tita (2. deo, Press, 28.12.2008.)

- Otvoren dosije Mustafe Golubića: Izdao me Tito! Ali, neka ga... (1. deo, Press, 14.12.2008.)

- Milan Stojadinović u tajnom arhivu UDBE (feljton, Večernje novosti 2005)

Milan Stojadinović u tajnom arhivu UDBE - 17. deo

Milan Stojadinović u tajnom arhivu UDBE

ŠEF SRPSKE MASONERIJE

(17. deo)

Večernje novosti, 31.01.2005
PIŠU: Veljko Lalić i Uglješa Balšić

GESTAPO, verovatno, nikad ne bi ni otkrio "izdaju" Milana Stojadinovića da nije ubijen brat Svetislava Rajića, bivšeg bana Dunavske banovine. Jedan srpski agent tada je provalio u njegov stan i sasvim slučajno pronašao dobro skrivenu naredbu o proganjanju nacional-socijalista u Jugoslaviji.

- Stojadinović je u januaru 1938. bio u državnoj poseti Rajhu, gde je bio primljen sa svim počastima. Nekoliko nedelja kasnije pisao je banu Dunavske banovine i preko svog ministra unutrašnjih poslova Korošeca izdao naredbu o proganjanju nacional-socijalista - kaže se u izveštaju Gestapu iz Velikog Bečkereka 9. 2. 1942. godine, baš kada su Nemci završavali pregovore oko puštanja Stojadinovića iz engleskog zarobljeništva s Mauricijusa.

"U akciji istrebljenja, oko hiljadu folksdojčera bačeno je u zatvor. Oni su tučeni i kinjeni. Bilo je i nekoliko mrtvih. Osim toga 'Volks' grupa tada je platila više od tri miliona dinara. Na narednim parlamentarnim izborima dr Stojadinović, 'veliki prijatelj nemačkog naroda', kandidovao je u apatinskom srezu njegovog intimnog poverenika Ota Gavrilovića Fišera, kako bi nemačko stanovništvo i duševno slomio i ponizio", piše dalje u dokumentu, koji "Novosti" ekskluzivno pronalaze u dosijeu Milana Stojadinovića, u arhivu Udbe.

Stojadinovićeva naredba "da se najenergičnije primene nastrože zakonske mere kako bi se i najmanji pokret nacional-socijalista uništio", i to po povratku iz Berlina, gde se Hitleru svečano zakleo da će da "štiti nemačku manjinu", potpuno je razjario Nemce.

Gestapo je ubrzo pronašao i naređenje ministra unutrašnjih poslova:

"OD prisajedinjenja Austrije nemačkom Rajhu ojačala je nacional-socijalistička propaganda i agitacija u krajevima gde živi nemačka manjina. Ta propaganda u poslednje vreme prema sadržini, taktici i obimu postaje opasna po naše nacionalne interese i prevazilazi granice zakonitosti i dozvoljenog. Da bi se naši nacionalni interesi zaštitili i stalo na put ovoj nedozvoljenoj i štetnoj propagandi i agitaciji preporučujem vam da izdate uputstva i naređenja za najstrože zakonske mere".

Koliko je sve šokiralo Nemce, dokazuje poseta državnog savetnika Turnera, koji se uputio u Vojvodinu samo kako bi video "originale ovih dokumenata". I Dragiša Cvetković opet je video šansu da "ocinkari" Stojadinovića, valjda prestravljen mogućnošću da se ovaj vrati na vlast. Cvetković je tražio sastanak s nemačkim ministrom spoljnih poslova, kako bi mu otkrio jednu "veliku tajnu", tj. da je "Milan Stojadinović s grofom Ćanom planirao jedan italijansko-jugoslovenski savez protiv Nemačke".

Gestapo konačno dobija svedočenje Pavla Bunjevića "da je Stojadinović bio visoki funkcioner masonerije".

- Bunjević kaže da je sa dr Hazanom (šefom masona u Nišu koji je bio i rukovodilac Intelixens servisa) sarađivao i dr Milan Stojadinović. Bunjević pretpostavlja da je i Stojadinović radio za englesku obaveštajnu službu - kaže se u dokumentu Gestapa.

Na kraju, Nemci tvrde da je "Stojadinović bio jevrejski čovek i engleski špijun". U jednom nepotpisanom dokumentu u arhivi Gestapa, stoji kako je "Stojadinović samo privodno bio pristalica totalitarizma i država u kojima je postojao ovakav režim, a stvarno je pravio trgovačke i finansijske poslove preko Jevreja, kao predstavnika zapadnog kapitalizma, pošto je i on sam hteo da vlada Jugoslavijom preko velikih kapitala, čiji bi vlasnik bio".

- NAJČVRŠĆE veze dr Milana Stojadinović bile su s Jevrejima - piše u dokumentu Gestapa. - S položaja načelnika ministarstva finansija počeo je da hvata prve veze s Jevrejima, pomoću kojih je kasnije doveden za direktora "Londonske banke" u Beogradu. Ta banka je bila samo prividno u rukama Jevreja, a, u stvari, veoma značajno sedište engleske tajne službe za Podunavlje i Balkan.

Za vreme članstva u upravi ove banke, dr Stojadinović se upoznao s dva najtalentovanija agenta engleskog Intelixens servisa Julijusom Hanauom i Dobrivojem Stošovićem. S ovom dvojicom engleskih agenata on je vezan mnogim poslovnim i političkim tajnama.

Julijus Hanau kasnije se silno se obogatio baveći se raznim poslovima i postao je šef engleske obaveštajne službe u Jugoslaviji, a dr Stojadinović je Stošovića uveo u politiku i postavio ga, čak, za ministra u svojoj vladi. Kada je postao ministar finansija, prva briga mu je bila da prisvoji kartele benzina, špiritusa i kvasca. Tu počinje zavođenje velikih zaštitnih carina za one industrije koje su organizovane u ovim kartelima i skakanje cena ovim artiklima, kvascu od 6 na 32 dinara po kilogramu, benzinu, petroleumu i nafti od 0,50 i 0,80 na 8,10, pa i 12 dinara po kilogramu.

Od tada datira njegova veza s Jevrejinom Vokerom iz "Standard oil kompanija" i Jevrejinom Arturom Marićem i ostalim Jevrejima iz "Šel grupe". Oni su dr Stojadinovića u dva maha vodili u Ameriku, gde je stupio u vezu s američkim rotarijancima.

Da je kojom nesrećom bila data puna vlast dr Stojadinoviću on bi je odmah iskoristio za svoje ciljeve, za sticanje što većeg materijalnog bogatstva i pravljenje što većih poslova i finansijskih transakcija. NJegov program je: vladanje narodom pomoću ogromnog kapitala koji bi bili privatno vlasništvo svog idejnog vođe.

PAŠIĆEVO PISMO

U ARHIVI Gestapa nalazi se i jedan dokument koji pokazuje Stojadinovićeve veze s Radetom Pašićem (sinom Nikole Pašića), kojeg nemačka tajna policija naziva "najvećim korupcionašem i jednom od najtamnijih figura pređašnjeg beogradskog Sitija, spremnog za svaku podvalu, pa i otvorenu prevaru".

U obilnoj dokumentaciji nalazi se i original Pašićevog pisma:

"G. M. Stojadinoviću,
predsedniku vlade i ministru inostranih dela
Poštovani g. predsedniče,
Potvrđujem Vam ovim da ja od Vas nemam više nikakva potraživanja. Prema tome ja Vam izjavljujem da mi ništa ne dugujete niti da od Vas ma što potražujem.
24. 11. 1937,
Vaš,
Rade Pašić."

(NASTAVIĆE SE)

(Feljton objavljujemo uz dozvolu Večernjih novosti.)
Mapa sajta
Copyright © 2008, 27. mart. All rights reserved.