Милан Стојадиновић у тајном архиву УДБЕ - 7. део

Милан Стојадиновић у тајном архиву УДБЕ

ЈА ВАМА ПОМАЖЕМ...

(7. део)

Вечерње новости, 21.01.2005
ПИШУ: Вељко Лалић и Угљеша Балшић

НА састанке с Миланом Стојадиновићем, југословенски конзул, који себе у свим извештајима потписује као Карлос, долази по јасним упутствима из земље, које касније с групом обавештајаца и повереника студира на састанцима Југа. Како каже у извештају са састанка 3. децембра 1952. године, које "Новости" премијерено објављују из Стојадиновићевог досијеа у архиви Удбе, с бившим председником владе треба причати о следећем:

"Питање његовог пута у Европу и разлози да се упозна са актуелним догађајима у земљи, с акцентом на економску ситуацију изазвану последњом сушом. Упознати га са новостима у вези са његовом сестром, примити дискусију у вези са братом, ако је он почне на основи која је још раније прецизирана, и поставити следеће задатке по усташкој емиграцији: да делује у правцу укидања усташког "Радио часа" и пружи проширене податке о деловању усташке владе у Монте Видеу, о чему је на последњем састанку говорио. По српској емиграцији: да утиче на емигранте који воде лист 'Српска застава', да ова пише више против усташа, а да се у писању против ФНРЈ ограничи на најнужније".

- Пошто сам му донео три флаше шљивовице он се нашалио да једну пошаље Перону, додајући како је раније дошао до неких колекција цигарета које је поклонио неким аргентинским министрима. Показана му је једна кутија наше "Македоније" и он је замолио да понуди цигаретама службенике у другој канцеларији - почиње свој извештај Карлос.

По повратку из канцеларије, Стојадиновић одмах поставља очекивано питање: "Да ли има шта ново у вези с његовим братом?".

КАРЛОС наставља припремљеном методом "да му је сестра добила хонорарно запослење од Дирекције за информације и да је то питање потпуно окончано, али да је питање брата много теже и да пре свега зависи од њега".
- Мерцедес је прешао на свој положај, упоредивши се с разним италијанским емигрантима који као бивши функционери власти добијају од Италије пензије, разне дипломатске функције у иностранству и слично. Ово је надовезао на ситуацију с емиграцијом, рекавши како би с једним тактичнијим поступком могло много емиграната да се приволи на повратак кући или да се бар пасивизирају у непријатељском раду против нас.

Стојадиновић је предложио да "уз једну изјаву министра Ранковића могу да се пошаљу и позиви за повратак на адресе емиграната с разним обећањима које ће регулисати њихова права у Југославији, питање имовине, пензије и слично, што би омогућило већи контакт емиграната с посланством и пасивизирало њихову активност у супротном табору".

Конзул пише како је реаговао на све ово, рекавши "да ми не можемо једнако поступати с ратним злочинцима и са осталим емигрантима".

Тренутак затегнутости Удбин обавештајац користи да пређе на другу задату тему. Стојадиновићу објашава проблеме с великом сушом, па одједном пита директно: "Да ли је тачно да путује у Европу, пошто се тако прича"?

Мерцедес као да је био изненађен оваквим питањем, али је брзо одговорио да одлази на краће због приватних послова и то прво по Јужној Америци, а затим у Европу, због "Економиста". Мерцедес је рекао да путује после Нове године и да мисли да се задржи око два месеца.

Конзула, наравно, највише занима да ћи да посети Париз, и своје старе пријатеље. Стојадиновић га прекида: "Мислите да се сретнем с Цветковићем".

- Па с Цветковићем - одговара Пиљуга. - С принцом Павлом, Тривунцем и другима.

Стојадиновић очигледно није неприпремљен на оваква питања, принца Павла назива битангом, одбијајући сваку могућност да се с њима нађе. Затим, он скреће тему и пита комунистичког обавештајца да ли је читао последњу "Српску заставу" и чланак о Веверици (Анте Павелић)?

КАРЛОС каже да је чланак доста добар, али да "Застава" сваким бројем пише све више против ФНРЈ, служећи се неистинитим причама о Титу, док запостављају нападе на усташе. Он показује Стојадиновићу чланке које су раније штиклирали као "проблематичне."

- Рекао сам му да ми очекујемо од њега услугу тј. да он преко својих пријатеља у "Застави" онемогући овакво нападање на нас и оријентише лист против усташа - пише Удби. - Мерцедес је изнео да му је веома тешко да утиче на писање овог листа, јер су људи врло чудни и увредљиви, преневши случај бившег пуковника Димитријевића који се увредио и наљутио што у једном броју (последњем) није штампан његов фељтон у целини, већ само део.

Југословенски конзул напокон Стојадиновићу даје први задатак: заустављање усташког "Радио часа".

- Објашњено му је да треба да се забрани емитовање усташког "Радио часа" преко станице "Сплендид". Стојадиновић је рекао да може да интервенише само ако емисије делују антисрпски, нашта сам му рекао да "Збор" који пева приликом тих часова, садржи више усташких ратних злочинаца, што такође може бити база за интервенцију узевши с његовог(српског) или нашег становишта - закључује југословенски конзул у Буенос Ајресу.

Он се "упецао" на то "српско становиште", каже сам конзул, развивши читаву причу о усташким покољима над српским живљем. Стојадиновић ипак омаловажава усташе, рекавши, како преноси обевештајац Удбе, "да наша влада може поред Веверице у Аргентини мирно да влада још хиљаду година".

- Говорећи да Аргентинци забрањују или недозвољавају излажење листова политичке емиграције против ФНРЈ (или како се М. дословно изразио: запретили су им да не смеју политички да делују) Мерцедес је напоменуо да се то односи и на "Српску заставу" - закључује Удбин обевештајац, напомињући како је одмах вратио разговор на "Заставу".

"Да, могу ја помоћи, ја и помажем вама, али ви мени никако да пустите брата", био је Стојадиновићев одговор.

УСТАШКА МАСКА

МИЛАН Стојадиновић је на састанку с југословенским конзулом 3. децембра 1952. устврдио да је усташка влада у Монте Видеу само "маска".

- Сви они заједно с Веверицом овде су у Буенос Аиресу - казао је Стојадиновић. - Али, пошто им је забрањено политичко деловање пишу и делују преко Монте Видеа. Неколико пута је поновио да су они све време овде, правећи гримасу лицем, као да је хтео да покаже како се ради о једној игри да би се замаскирало право стање.

(НАСТАВЉА СЕ)

(Фељтон објављујемо уз дозволу Вечерњих новости.)

Мапа сајта
Copyright © 2008, 27. mart. All rights reserved.