Pokrovitelj


Film


Knjige o 27. martu


Ostale knjige...

Rehabilitacija


Sahrana na Oplencu


Godišnjica


Saznajte više...


Milan Antić: Namesnici i Ministar Dvora pred sudom

Milan Antić: Izvodi iz beležaka

- I grob i rob: Odgovor Dragiše Cvetkovića Ivici Dačiću (Press, 04.10.2009.)

- Kako baka kaže (Odgovor Veljka Lalića Žarku Koraću, Press, 01.102009.)

- Stotine 'izdajnika' čeka rehabilitaciju (Press, 27.09.2009.)

- Rehabilitovan Dragiša Cvetković (Press, 26.09.2009.)

- Ekskluzivno - UDBA: Dosije Milana Stojadinovića

- Ekskluzivno: Podela Jugoslavije počela u Argentini! (Press, 15.3.2009.)

- Otvoren dosije Mustafe Golubića: Staljinova naredba - Draža umesto Tita (2. deo, Press, 28.12.2008.)

- Otvoren dosije Mustafe Golubića: Izdao me Tito! Ali, neka ga... (1. deo, Press, 14.12.2008.)

- Milan Stojadinović u tajnom arhivu UDBE (feljton, Večernje novosti 2005)

Milan Stojadinović u tajnom arhivu UDBE - 10. deo

Milan Stojadinović u tajnom arhivu UDBE

TRST NIJE NAŠ

(10. deo)

Večernje novosti, 24.01.2005
PIŠU: Veljko Lalić i Uglješa Balšić

POSLEDNJI sastanak s Milanom Stojadinovićem Udba je imala 2. decembra 1953. godine. Nezadovoljan što mu još nisu pustili brata, Stojadinović je otvoreno zapretio "da od njega ka Jugoslaviji mogu da duvaju topli i hladni vetrovi".

Odgovorio sam mu da je njemu poznato da su nas već mnogo duvali razni i topli i hladni vetrovi, ali da je to bez rezultata - piše jugoslovenski konzul u izveštaju Udbi, koji "Novosti" ekskluzivno objavljuju iz dosijea Milana Stojadinovića. - Pa neka duvaju kakvi hoće jer ih se ne bojimo...

Obaveštajac je ponovo rekao Stojadinoviću da mu neće pustiti brata, dok on ne pokaže neke rezultate, a onda je, kako kaže, nastala tako mučna situacija "da je taman mislio da prekine sastanak, kada ga je Mercedes pitao šta novo ima u zemlji".

- Šta vi, zapravo, tražite od mene - prekinuo je konzulovo izlaganje Stojadinović.

Krenuli su stavku po stavku: Stojadinović je kazao da je sve uradio za trgovinski ugovor, dalje je istakao kako je po pitanju promene stava "Zastave" prema Stepincu ispunio obećanje s dva članka koja je on sam napisao.

Odgovorio sam mu da nije problem s pisanjem "Zastave" samo prema Stepincu, nego uopšte, da čak ima uvreda na račun predsednika republike, a posebno s poslednjim brojem i njegovim intervjuom o Trstu. Razvio sam mu tezu da se mi ne bojimo takvog pisanja, da to ne može da omete razvoj FNRJ, ali da je govoreći o emigrantskim listovima, "Zastava" imala najreakcionarniji stav. Da je on jedini pisao u štampi da se Trst preda Italiji, da mi to sve skupa ne možemo da ocenimo kao pozitivnu promenu.

STOJADINOVIĆ je počeo da se brani oko Trsta. Izneo je da su u "Zastavi" neovlašćeno skratili njegovu izjavu u pomenutom italijanskom listu, da je on, istina, mišljenja da za Jugoslaviju Trst nije od životnog pitanja, i da on, pošto ima većinu Italijana, i treba njima da pripadne.

On kaže da u poslednje vreme nije pregledao materijale pre štampanja i dopušta da su se neke stvari potkrale - piše Karlos. Mercedes je ranije branio da pišu protiv predsednika republike, ali oni često i njemu načine neželjene stvari, kao u poslednjem broju. Ispričao je kako ga je posetio urednik Filipović i obavestio da bi o njemu objavili zabelešku u "Zastavi" o njegovoj izjavi italijanskim novinama, poseti srpskog odbora iz Buenos Ajresa i takođe nešto o njegovoj ženi. M. je pristao, ali su oni svoju posetu njemu nazvali audijencijom, kao da je on kralj, i na kraju objavili jedan članak o njegovoj supruzi, u kojem je desetak puta nazivaju visoka gošća, zbog čega se ona strašno naljutila. Pisanje u "Zastavi" M. naziva magarećom uslugom.

Stojadinović je zatim predložio Udbinom obaveštajcu da osnuju jedno zajedničko trgovačko preduzeće, koje bi gurao kod domaćina.

Rekao sam da ćemo razmotriti ovu sugestiju - nastavlja konzul. Zamolio je da javim u zemlju da on nije promenio stav, da je ostao na istom mišljenju i da će učiniti sve što može, a da oni u zemlji takođe produže s onim što su započeli.
Konzul je osetio trenutak za ofanzivu: ponovo je tražio zaustavljanje ustaške propagande.

IZNEO sam mu da su ustaše upravo dobile nova dva časa mesečno na "Ekscelzioru". Branio se da je u poslednje vreme bio prezauzet, a i da nema motiva za intervenciju. Objasnio sam mu da se ne radi samo o motivima, (On traži u časovima vređanje srpstva) nego o njegovim vezama preko kojih treba onemogućiti dalje rad tim časovima. A ako se radi o motivima onda i toga ima dosta. Ustaše, na primer, u svim glasilima upotrebljavaju srbo-komunizam, zatim da je Veverica(Ante Pavelić) obećao da će da napiše knjigu o tobožnjem pokrštavanju Srba koja treba uskoro da izađe. Priznao je da takvi momenti mogu da se iskoriste.

Razgovor je nastavljen o srpskoj emigraciji, gde je Stojadinović rekao da su to sve penzioneri (oficiri) i da kada bi se prema njima uzeo jedan širi kurs da bi se oni svi do jednog vratili u zemlju. Govoreći o tome izneo je da bi i on želeo da dobije pravo na formalno odobrenje za povratak kući, iako on nikada ne bi išao nazad jer nema nikakvih ambicija za politički život.

Milan Stojadinović se
rukuje sa mladim kraljem
Petrom II Karađorđevićem

O Petru Karađorđeviću ispričao je da se u poslednje vreme strašno iskompromitovao s raznim skandalima i ženom, te kada je "Zastava" u istom broju objavila o njemu i Mercedesu neke stvari, da su nekolicina emigranata došli kod njega da intervenišu da zabrani pisanje o Petru u istom listu gde pišu o njemu.

Stojadinović je agenta Udbe pozvao da vidi njegove slike i ponovio hvalospeve o jedinstvu zemlje "zašta najveće zasluge ima naš maršal, da je istomišljenik sadašnje politike koju vodi Jugoslavija i da zato nema razloga ni da se ustručava od nas".

Kaže, pošaljite mi koga hoćete da razgovara sa mnom, ja ću sa svima da razgovaram. Na kraju smo ponovili ugovoreno, a on zamolio da u zemlji nastave kako su započeli obećavajući kako će on učiniti sve što može. Kaže, ako mi pustite brata budite uvereni da ćemo mi to znati da cenimo...

O ANDRIĆU PRIVATNO

NA sastanku 30. jula 1953. Milan Stojadinović se najviše interesovao za Ivu Andrića, njegovog bivšeg zamenika na mestu ministra inostranih poslova.

- Čim je došao izvadio je koverat i predao mi ga pohvalivši se kako je on ove policijske stvari naučio od Korošeca, koji je bio specijalista za konspiraciju. Da je u pismu naveo tri stvari koje će interesovati Bosanca (Boško Vidaković, direktor SID-a) i da još samo nije završio obavezu oko ustaškog radio sata. Interesovao se o Rusima, pitao šta znači NKVD, pričao dosta i zabavno o svom sukobu s Aleksandrom, Pavlom, o svom zetu i njegovoj trgovini, i posebno o Ivi Andriću. Uredniku "Srpske zastave" rekao je da više ne smeju da pišu protiv maršala, jer je on sada predsednik republike, što su, kako im je rekao, mogli dok je bio predsednik vlade.

(NASTAVLJA SE)

(Feljton objavljujemo uz dozvolu Večernjih novosti.)


Mapa sajta
Copyright © 2008, 27. mart. All rights reserved.